Στην αντεπίθεση ο Μεϊμαράκης – 8 αλήθειες για την εκλογική διαδικασία

27.11.2015

Αιχμές κατά των συνυποψηφίων του αφήνει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος και την διάλυση της ΝΔ.

Έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τα e-mail που έστειλε προς την ΚΕΦΕ εκφράζοντας την ανησυχία του για την εκλογική διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ευ. Μεϊμαράκης, μιλά για τις «8 αλήθειες» σχετικά με την διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος, μετά το φιάσκο της Κυριακής και τονίζει: «Σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος , της ΝΔ, που αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση Μεϊμαράκη

1η  ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την πρώτη στιγμή επανέλαβε τις αδυναμίες της διαδικασίας ανοιχτής εκλογής Προέδρου της ΝΔ ,που είχε διατυπώσει από το 2009,αλλά δεν εισακούστηκε.

Επεσήμανε τους κινδύνους που ανακύπτουν από τη μη ύπαρξη ανοιχτών εκλογικών καταλόγων, καθώς και τις τεχνικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

2η ΑΛΗΘΕΙΑ

Έγκαιρα, στις 13 Οκτωβρίου, εξέφρασε με ένταση στην ΚΕΦΕ την αγωνία του για την έκβαση της διαδικασίας επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν όλες οι καταστατικές και νόμιμες διαδικασίες για την επιλογή μιας αξιόπιστης εταιρείας.

Η αγωνία του προσέκρουσε στην αντίδραση των συνυποψήφιων του οι οποίοι όχι μόνο τον κατέκριναν αλλά και απαίτησαν « να περιοριστεί αυστηρά στα καθήκοντα του Προέδρου  της ΚΟ και να  αποφύγει να περάσει το κατώφλι της ΚΕΦΕ γιατί θα θεωρηθεί ως παρέμβαση…”.

Κατόπιν τούτου από πολιτική ευθιξία, ο Βαγγέλης  ΜεΙμαράκης άφησε την απόλυτη ευθύνη, όπως προβλέπει το Καταστατικό ,στην ΚΕΦΕ  και στον Πρόεδρό της και Γραμματέα της ΠΕ  της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Παπαμιμίκο. Περιορίστηκε μάλιστα  στο να διατυπώνει την άποψή του στην ΚΕΦΕ δια του εκπροσώπου του, όπως έκαναν άλλωστε και οι άλλοι συνυποψήφιοί του.

3η ΑΛΗΘΕΙΑ

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης δια του εκπροσώπου του και του τεχνικού του συμβούλου στην ΚΕΦΕ απέστειλε 17mail επισημαίνοντας διορατικά προβλήματα και  αδυναμίες και εκφράζοντας αγωνία για την επίλυση τους από την αρμόδια για όλα ΚΕΦΕ ( επισυνάπτονται ενδεικτικά ορισμένα από αυτά).

4η ΑΛΗΘΕΙΑ

Στην  επιστολή  Μητσοτάκη στις 11Νοεμβριου, ο κ. Μεϊμαράκης  τόνισε ότι έχει τις ίδιες ανησυχίες κι αυτός  και πρέπει  να απευθυνθούν στην ΚΕΦΕ, που είναι η αρμόδια με βάση το καταστατικό κι έχει την πολιτική ευθύνη.

5η ΑΛΗΘΕΙΑ

Καθ΄ όλη την διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποδέχθηκε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι συνυποψήφιοί  του προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία και να διασφαλιστεί η άψογη λειτουργία της εσωκομματικής διαδικασίας και  η ενότητα του κόμματος, χωρίς να χρησιμοποιεί τακτικίστικα και επικοινωνιακά τα διαδικαστικά θέματα. όπως έκαναν άλλοι.

6η ΑΛΗΘΕΙΑ

Το Σάββατο πριν από τις εκλογές δυστυχώς οι φόβοι που είχε εκφράσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιβεβαιώθηκαν:

 • Τα tablets εστάλησαν αργά στα εκλογικά κέντρα χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 • Δεν εστάλησαν εγκαίρως οι κωδικοί για να ανοίξει το σύστημα.
 • Δεν εκπαιδεύτηκαν οι χειριστές και δεν έγινε δοκιμαστική πρόβα όπως είχε συμβατικά την υποχρέωση να κάνει η εταιρεία.
 • Η εταιρεία δεν βασίστηκε στη σωστή τεχνολογική μέθοδο  για να ανοίξει και να λειτουργήσει το σύστημα, όπως είχε συμβατικά δεσμευτεί. Όλα αυτά επιβεβαίωσαν τους φόβους, που εγκαίρως είχε διατυπώσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης  και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση  του.

7η ΑΛΗΘΕΙΑ

Την Κυριακή το πρωί με δεδομένη τη παρελκυστική αντίδραση και τελικά την αδυναμία της εταιρίας να ανταποκριθεί, συμφωνήθηκε η αναβολή της διαδικασίας .Από τα ξημερώματα της Κυριακής και κάθε μια ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε η αναβολή της διαδικασίας, η εταιρία ζητούσε παράταση μιας ώρας και η ΚΕΦΕ που ήταν σε διαρκή συνεδρίαση  ενημέρωσε και τους  τέσσερις υποψηφίους ,οι οποίοι συμφώνησαν, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από την ΚΕΦΕ να προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση προκειμένου να εξηγήσει τι έχει συμβεί, αλλά η ΚΕΦΕ αρνήθηκε και οι συνυποψήφιοί του , που ήταν πλήρως ενημερωμένοι, σύμφωνα με τα πρακτικά, έβγαλαν τις καταγγελτικές τους ανακοινώσεις.

8η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ένα σοβαρό τεχνικό θέμα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ευθύνη της ΚΕΦΕ μετεξελίχτηκε σε πολιτικό ζήτημα, διότι οι τρεις συνυποψήφιοι συντονισμένα επεδίωξαν να το χρησιμοποιήσουν προκειμένου να χρεώσουν την απόλυτη ευθύνη στον εκτελούνται καθήκοντα Προέδρου  Βαγγέλη Μεϊμαράκη ,παρότι οι ίδιοι σε πρότερο χρόνο του είχαν ρητά απαγορεύσει να εμπλέκεται στα διαδικαστικά θέματα αναγνωρίζοντας την απόλυτη αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ. όπως προβλέπεται στο Καταστατικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κράτησε χαμηλούς τόνους ,δεν εστράφη εναντίον των συνυποψήφιών   του παρότι δέχθηκε αήθεις επιθέσεις, επεδίωξε με αγωνία να προστατεύσει τη διαδικασία, αρνήθηκε να συμμετέχει σε δημόσια αντιπαράθεση (ντιμπέιτ), για να μην πληγωθεί η παράταξη. Υπηρέτησε με συνέπεια την ΕΝΟΤΗΤΑ της παράταξης προσπαθώντας με όποιο τρόπο διέθετε να προστατεύσει την εσωκομματική  διαδικασία. Αυτό και τον κατέστησε φαβορί για τη νίκη.

Ως εκ τούτου, ο μόνος που δεν θα είχε κανέναν λόγο ,είτε ως εν ενέργεια Πρόεδρος, είτε ως υποψήφιος Πρόεδρος να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία ήταν αυτός. Άλλωστε η πίστη του στην παράταξη και στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ήταν και ο λόγος που τον οδήγησε στην παραίτηση από τη θέση του Προέδρου  του κόμματος.

«Σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος , της ΝΔ»

Σε μια περίοδο επικίνδυνων διεθνών ανακατατάξεων, είναι σαφές ότι κάποιοι επιδιώκουν την πολυδιάσπαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και τη διάλυση του μοναδικού μεγάλου κόμματος , της ΝΔ, που αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας.

Η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελεί εγγύηση για την ΕΝΟΤΗΤΑ και την προοπτική της Νέας  Δημοκρατίας. Δεν πρέπει επουδενί ατομικές φιλοδοξίες , απωθημένα και πάθη του παρελθόντος και συμφέροντα, να αποτελέσουν εργαλεία για τη διαίρεση ή την διάλυση της μεγάλης παράταξης .

Ανεξαρτήτως από το αν το φιάσκο της περασμένης Κυριακής οφείλεται σε δόλο ή ανικανότητα κάποιων, αυτό που τώρα προέχει δεν είναι η απόδοση ευθυνών (αυτό μπορεί να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο), αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας με αδέκαστο τρόπο και το ταχύτερο δυνατόν. Για να μείνει η Παράταξη ενωμένη και να ξεκινήσει άμεσα η ανασύνταξή  της.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διεκδικεί την εμπιστοσύνη των Νεοδημοκρατών για να χαλυβδώσει την ΕΝΟΤΗΤΑ και να εγγυηθεί την κυβερνητική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας.

Τα e-mail που έστειλε ο Μεϊμαράκης

 • November 19, 2015 8:51

Περιμένουμε ενημέρωση για τη πρόσβαση στα API και για το excel με την αντιστοίχιση εκλογικών τμημάτων με αριθμό (ID). Είναι κρίσιμο να αναπτύξουμε τις λύσεις που έχουμε σχεδιάσει και ο χρόνος είναι και για εμάς λίγος.

 • 2015-11-20 10:46
 1. Δεδομένου ότι α) η κωδικοποίηση των τμημάτων δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένη, β) ούτε καν στο επίπεδο ιεραρχίας, και για να ξεπεράσουμε τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάζονταν από την εξάρτηση του συγκεκριμένου API (και άλλων υποσυστημάτων), έχουμε χρησιμοποιήσει εσωτερικούς κωδικούς για τα τμήματα, οπότε ο αριθμός τμήματος είναι, για την εφαρμογή, απλά ένα text value. Στο σύστημα του API ειδικά, τα μόνο σημεία που χρησιμοποιείται είναι μόνο κατά το data exchange μεταξύ client και server (αντιστοίχιση εσωτερικού κωδικού τμήματος με την τιμή που εμφανίζεται στο url, ετοιμασία των αποτελεσμάτων json ώστε να εμφανίζουν αυτόν αντί για τον εσωτερικό). Υπενθυμίζω επίσης ότι η ΒΔ στην οποία συνδεέται το API είναι διαφορετική από την ΒΔ της παραγωγής για ευνόητους λογους και ότι ενημερώνεται κάθε φορά που καταχωρείται η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ενός εκλογέα ή κάθε φορά που κάποιο τμήμα αποστέλλει τα αποτελέσματά του.
  Με δεδομένα τα παραπάνω, καθώς και με τη σπουδή που μας ζητήθηκε για την υλοποίηση χθες, δημιουργήσαμε με το χέρι ένα μικρό snapshot αυτής της βάσης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις δοκιμές σας. Μέσα σε αυτό το snapshot, στηθήκαν δύο τμήματα με διαφορετικό εσωτερικό κωδικό, αλλά εκ παραδρομής τοποθετήθηκε ό ίδιος εξωτερικός κωδικός σε αυτά, κάτι το οποίο δεν «χτύπησε» γιατί δεν ελέγχουμε για μοναδικότητα στη συγκεκριμένη ΒΔ, μιας και ο έλεγχος έχει ήδη γίνει κατά την είσοδο των στοιχείων στην κύρια.
 • Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 9:44 μμ

Στην συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής της ΚΕΦΕ στις 20/11/2015 στις 11:00 ενημερωθήκαμε ότι εντός 2-3 ωρών θα μας είχε σταλεί με email η λίστα με τα εκλογικά τμήματα με τους αντίστοιχους κωδικούς και οι οδηγίες του προγράμματος, καθώς επίσης θα είχαν αναρτηθεί και στον ιστότοπο της ΝΔ. Μέχρι τώρα ( 20/11/2015 21:35 ) δεν έχουμε καμία ενημέρωση για κανένα από τα 2 θέματα και δεν υπάρχει καμία σχετική ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο της ΝΔ. Ειδικά για τη λίστα των εκλογικών τμημάτων τόνισα την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων μιας και ο χρόνος μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών είναι ελάχιστος και η ολοκλήρωσή της λίστας αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια. Παρακαλώ για την άμεση ενημέρωσή μας περι των συγκεκριμένων θεμάτων καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της προγραμματισμένης δοκιμής του συστήματος με τη χρήση των συσκευών.

 • 20 Νοεμβρίου 2015 8:29 πμ

1)      Το API Call stationshierarchy μέχρι τις (20/11/2015 08:00) δεν επέστρεφε τίποτα. Επίσης δεν έχει σταλεί ούτε το αρχείο Excel που είχε συμφωνηθεί με τα τμήματα και τους κωδικούς τους με σκοπό να είναι παντελώς άγνωστη η κατανομή των τμημάτων σε σχέση με το ID τους. Θα παρακαλούσα, επειδή είμαστε ήδη εκτός χρονικών ορίων, να σταλεί το συγκεκριμένο αρχείο, από τη μηχανογράφηση της ΝΔ, το συντομότερο δυνατό.

2)      Μετά από δοκιμή της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι η κλήση που επιστρέφει τα εκλογικά τμήματα με τα timestamps επιστρέφει 2 φορές το ίδιο εκλογικό τμήμα με διαφορετικό timestamp!

Παρακαλώ θα επιθυμούσα εκτός από το να διορθωθεί, να εξηγηθεί και τεχνικά πως μπορεί να συμβαίνει αυτό. Επίσης καλό θα ήταν επειδή τα συγκεκριμένα σφάλματα, παρότι μπορεί να οφείλονται σε λανθασμένη υλοποίηση, γεννάνε και συνειρμούς για διάφορα αλλά «προβλήματα» να συνοδευτούν οι κλήσεις από μια στοιχειώδη γραπτή ανάλυση της υλοποίησης και του τρόπου αλληλεπίδρασης με το online σύστημα ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρος ο τρόπος λειτουργίας της υπηρεσίας και να μην υπάρχει καμία υπόνοια, από καμία πλευρά, για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Προτείνω να σταλεί ένα email από τον εκπρόσωπο της εταιρείας με την συγκεκριμένη ανάλυση μέχρι την συνάντηση της τεχνικής επιτροπής ( 11:00 ), οπου και θα μπορούν τα μέλη της τεχνικής επιτροπής να διευκρινίσουν τυχόν απορίες τους. Είναι σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα από όλα τα μέλη της τεχνικής επιτροπής να συζητηθεί και με τους εκπροσώπους των υποψηφίων στην ΚΕΦΕ με σκοπό την αποφυγή παρεξηγήσεων που θα οδηγήσουν σε εντάσεις πολιτικές και προβλήματα για την εταιρεία.

 • 20 Νοεμβρίου 2015 2:03 μμ

1)      Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση σχετικά με τη λίστα των τμημάτων και το αντίστοιχο αναγνωριστικό τους.

2)      Περιμένουμε email με τις οδηγίες που θα αναρτηθούν και στο site της ΝΔ.

3)      Θα πρέπει να υπάρχει ανα πάσα στιγμή διαθέσιμο από τις εγκαταστάσεις της ΝΔ ένα αρχείο με όλους τους ψηφίσαντες σε μορφή json. Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο αρχείο είναι critical για την άρτια λειτουργία της εφαρμογής.

4)      Η εταιρεία ανέλαβε να υλοποιήσει μια εναλλακτική πρόσβαση στα αποτελέσματα των εκλογών που θα έχουν πρόσβαση τα μέλη της τεχνικής επιτροπής εντός των εγκαταστάσεων της ΝΔ.

 • 13 Νοεμβρίου 2015 7:41 μμ

Στη συνάντηση της Δευτέρας (16/11/2015) θα γίνει επίδειξη της εφαρμογής του tablet σε λειτουργική μορφή.

 • 12 Νοεμβρίου 2015 1:15 μμ

Αφού έστειλα τις παρατηρήσεις για τη σύμβαση δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση σχετικά με τη πρόοδο των εργασιών της διοργάνωσης των εκλογών και περι των προβληματισμών που εξέφρασα. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να κανονίσετε μια συνάντηση με όλα τα μέλη που απαρτίζουν την τεχνική επιτροπή για τις εκλογές και εκπροσώπους της εταιρείας για να μπορέσουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα των εργασιών. Οι μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές (σήμερα είναι 12/11/2015) είναι πολύ λίγες για την ορθή ολοκλήρωση ενός τέτοιου project και θα πρέπει να υπάρχει πληρέστερη ενημέρωση για όλα τα στάδια της ανάπτυξης της εφαρμογής καθώς και των πρακτικών προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν.