Στην απομάκρυνση του ΔΝΤ επιμένει ο Τσίπρας

21.12.2015

Επιμένει στη στάση του ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που δεν επιθυμεί την συμμετοχή του. Εκ νέου μίλησε για το θέμα τονίζοντας ότι η απομάκρυνση του ΔΝΤ κρίνεται αναγκαία έτσι ώστε η πλήρης ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων να μείνει στην Ευρωζώνη.

Μιλώντας στους Financial Times, ο πρωθυπουργός της χώρας, εξέφρασε για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό του για την «μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα». Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά ανέφερε «Πιστεύουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη πλέον έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά θέματά της».

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός Τρόικας μόνο με την εφαρμογή του Μνημονίου και ως εκ τούτου, τα μέτρα του προγράμματος πρέπει να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσει να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική της κυριαρχία.

«Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια ευρωπαϊκή χώρα να έχει χάσει την εθνική κυριαρχία της για τόσο μεγάλο διάστημα. Για να την επανακτήσει και να φύγει από τον έλεγχο της τρόικα, πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Είναι σκληρό, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή», δήλωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα (διάσωσης) τόσο καλύτερο για τη χώρα», είπε. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει άρση των capital controls έως τον Μάρτιο και ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές στο τέλος του 2016. Σχετικά με το 3ο πακέτο που θα πρέπει να γίνει δεκτό τον Ιανουάριο, παραδέχθηκε ότι  αφού περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο βήμα.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Ο οδικός μας χάρτης είναι να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και μετά να έχουμε μια θετική απόφαση για την απαραίτητη ανακούφιση χρέους».