Στην Αυστραλία βρέθηκε το πιο παλιό μήνυμα σε μπουκάλι

Στις 21 Ιανουαρίου η Tonya Illman ήταν στο αυτοκίνητο με το σύζυγο της, Kym και έκαναν μια διαδρομή προς απομακρυσμένη παραλία του νησιού Wedge (στην Αυστραλία), όταν το όχημα κόλλησε στην άμμο. Τότε το ζεύγος αποφάσισε να περπατήσει στους αμμόλοφους, όταν η Tonya είδε κάτι να λάμπει. Έσκυψε και σήκωσε αυτό που προσδιορίστηκε ως το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι, που έχει πετάξει ποτέ κάποιος στη θάλασσα -και έχει βρεθεί.

Ο Kym είπε στο BBC πως βρήκε ένα κομμάτι χαρτί, μέσα στο μπουκάλι, αλλά δεν είχε ιδέα περί τίνος επρόκειτο. “Στην αρχή πιστέψαμε πως ήταν ένα στριφτό τσιγάρο”. H Tonya προσπάθησε να βγάλει την κλωστή που υπήρχε, αλλά διαπίστωσε πως το χαρτί ήταν εξόχως ευαίσθητο. Οπότε το πήραν σπίτι και το έβαλαν στο φούρνο για πέντε λεπτά, για να φύγει η υγρασία. Όταν κατάφερε να το ανοίξει, είδε ένα γραπτό κείμενο.

Κατάλαβε πως ήταν στα γερμανικά και απευθύνθηκε στο σχετικό προξενείο. Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα αυθεντικό μήνυμα, από γερμανικό πλοίο. Η ημερομηνία που αναγραφόταν ήταν η 12η Ιουνίου του 1886 και η ρίψη έγινε από επιβάτη του γερμανικού πλοίου Paula, ως μέρος πειράματος του Ναυτικού Παρατηρητηρίου της Γερμανίας που διήρκεσε 69 χρόνια και στο πλαίσιο του οποίο είχαν πεταχτεί 662 μηνύματα -κανένα σε μπουκάλι.

Το τελευταίο είχε εντοπιστεί στη Δανία, το 1934. Στόχος ήταν να καταγραφούν οι ναυτιλιακές διαδρομές. Το αυτό είχε να πει και η υπηρεσία Ναυτικής Αρχαιολογίας του μουσείο WA, έπειτα από επικοινωνία με συναδέλφους στη Γερμανία και την Ολλανδία. Έρευνα που έγινε οδήγησε στην Μετεωρολογική Εφημερίδα του πλοίου, στην οποία υπήρχε καταχώρηση για την 12η Ιουνίου του 1886 από τον καπετάνιο και αναφορά σε ένα πεταλωτό μπουκάλι που είχε πεταχτεί από το πλοίο.

Έως εκείνη την ημέρα, το ρεκόρ Guinness (φυσικά και υπάρχει σχετικό ρεκόρ Guinness) είχε καταγράψει ως παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι, ένα ηλικίας 108 χρόνων. Το ζεύγος Illman παραχώρησε το εύρημα στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, για την επόμενη διετία.

news247