29.3.2016
Η Ειδομένη αποτελεί ντροπή για την πολιτισμένη Ευρώπη αλλά και για τη κυβέρνηση η οποία επέτρεψε να δημιουργηθεί ένας αυθαίρετος καταυλισμός δώδεκα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών χωρίς να λάβει τα αναγκαία μέτρα ως όφειλε. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τραγική. Τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μελετά σχέδια «επανακατάληψης» της περιοχής από την Αστυνομία και το Στρατό.
Σήμερα μεταβαίνει στην Ειδομένη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά την αναταραχή στην περιοχή από τις νέες προτροπές προς τους πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα.
Ο κ. Μουζάλας θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να τους εξηγήσει πως η μόνη λύση είναι η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας, καθώς δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν τα σύνορα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη περιοχή δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά οι 15 ΜΚΟ οι οποίες θεωρούν ότι ελέγχουν την περιοχή κι αποφασίζουν επί ελληνικού εδάφους ερήμην του για 12 χιλιάδες άτομα. Το πρόβλημα μεγιστοποιείται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους ακτιβιστές ακριβώς γιατί δεν έχει τις δομές στήριξης των προσφύγων και γι αυτό θα επιδιώξει να έρθει σε διάλογο μαζί τους για να επανακτήσει τον έλεγχο.
Πάντως σε περίπτωση που η προσπάθεια του κ. Μουζάλα δεν επιδώσει καρπούς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα, επιδιώκοντας να «πάρει» στα χέρια της Ειδομένη. Σύμφωνα με το σχέδιο αστυνομία και στρατό θα χωρίσει την περιοχή σε τομείς και θα επιδιώξει μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχει αδειάσει την Ειδομένη μεταφέροντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα Κέντρα Φιλοξενίας
Οι Αρχές θα αποφύγουν κάθε ένταση ή σύγκρουση με τους ακτιβιστές, ωστόσο, η δράση τους θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση. Σε περίπτωση υπέρβασης των «κόκκινων» γραμμών, θα τους ζητούν να αποχωρήσουν. Το ζητούμενο είναι η ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της περιοχής και σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν ΜΚΟ αλλά σαν οργανωμένο κυρίαρχο κράτος.