Στην “ΕΡΤ Report” το Γυμνάσιο Αυλώνα-Λειτουργεί στα πρότυπα Φιλανδικού Σχολείου

Δίπλα μας στον Αυλώνα  του Δήμου Ωρωπού υπάρχει μια μαθητική κοινότητα η οποία λειτουργεί έξω από τα συνηθισμένα πρότυπα. Αναπτύσσει δράσεις και κερδίζει το στοίχημα για την εκπαίδευση του αύριο. Ένα Ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στα πρότυπα του Φιλανδικού σχολείου.

Πρόκειται για το Γυμνάσιο Αυλώνα, όπου οι μαθητές, με εργαλεία τη βιωματική μάθηση, την ισότιμη συμμετοχή και το σεβασμό στο διαφορετικό, μαθαίνουν πώς να συνυπάρχουν σε μια μικρή κοινωνία και να είναι οι “πολίτες της χώρας τους”, δηλαδή του σχολείου.

Παρόμοια διαδρομή ακολουθεί άλλωστε και το Γυμνάσιο Φυλής, με τους μαθητές του να πηγαίνουν μέχρι το Ντουμπάι, όπου κατέκτησαν διεθνή διάκριση στη Ρομποτική.

Αυτή τη διαφορετική λειτουργία του Γυμνασίου Αυλώνα ανέδειξαν με μοναδικό τρόπο οι δημοσιογράφοι Μαρίνα Δεμερτζιάν, Εμμανουέλλα Αργείτη και Μάχη Νικολάρα στην εκπομπή τους “ΕΡΤ Report“, με θέμα “Η συνάντηση”, στην ΕΡΤ1 στις 6 Ιουνίου, στις 11 μ.μ.

Η εκπομπή “ΕΡΤ REPORT“, στην ΕΡΤ1, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, μεταξύ άλλων, για το αν μπορεί ένα σχολείο να είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό. Και αν ναι, τι γίνεται με τη γνώση; Ποια είναι η αποστολή του σχολείου;

Η ομάδα της εκπομπής “ΕΡΤ Report” παρακολούθησε δύο φορές μέσα στη χρονιά, τη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Αυλώνα και εκεί συνάντησε καθηγητές με όραμα και μαθητές που τους αρέσει το σχολείο. Η εκπομπή παραλλήλισε τον τρόπο εργασίας στο Γυμνάσιο του Αυλώνα, με το Φιλανδικό σύστημα εκπαίδευσης.

Η Μαρίνα Δεμερτζιάν, η Εμμανουέλα Αργείτη, και η Μάχη Νικολάρα, μίλησαν με τους καθηγητές, τους μαθητές, με θεωρητικούς της εκπαίδευσης και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Αυλώνα.

Στη διάρκεια της εκπομπής μίλησαν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου, Αγλαΐα Κακουροπούλου, βιολόγος, Άννυ Κέκη, γαλλικής φιλολογίας, Φωτεινή Παπαρήγα, γερμανικής φιλολογίας, Νίκος Τελιγάδας, φιλόλογος, και η Νάντια Τσενέ, διευθύντρια, φιλόλογος.