Στην Ιερουσαλήμ ο Τσίπρας την Τετάρτη

24.1.2016

Στην Ιερουσαλήμ μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας με δεκαμελή υπουργική αντιπροσωπεία για δεύτερη φορά μετά από δύο μήνες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ταξίδι από το οποίο θα κριθούν πολλά σε σχέση με τα ενεργειακά και τις διμερείς σχέσεις.

Στόχος είναι να επισφραγιστεί η συνεργασία των δύο χωρών την 27η Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διακυβερνητική συνάντηση με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπένιαμιν Νετανιάχου και τη συμμετοχή 10 υπουργών από κάθε χώρα, ενώ μία ημέρα αργότερα θα σημειωθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής στην Λευκωσία μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από δέκα υπουργούς, εκ των οποίων ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, η αν. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο αν. υπουργός Έρευνας και  Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Στην επίσκεψη θα μετάσχει, όμως, και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην καμπάνια για τη Παλαιστίνη με την αποστολή «Ένα καράβι για τη Γάζα».  Όταν τον Ιούλιο του 2011 δε, είχε απαγορευθεί ο απόπλους του Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ από την Ελλάδα, ο κ. Δρίτσας είχε θέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τον αν η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας και όλης της παλαιστινιακής γης, αν συντάσσεται με την πολιτική του κράτους του Ισραήλ και αν εγκαταλείπει τον παλαιστινιακό λαό.

Όλα τα παραπάνω, όμως, ανήκουν στο παρελθόν και ο υπουργός Ναυτιλίας που άλλοτε συμμετείχε σε εκδηλώσεις μνήμης του ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Γιασέρ Αραφάτ, τώρα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του για να συζητήσουν το πλαίσιο διμερούς συνεργασίας.

Ανάμεσα στα μνημόνια συνεργασίας και συμφωνίας, στη διμερή της 27ης Ιανουαρίου θα συζητηθούν θέματα έρευνας, τουρισμού, διαχείρισης υδάτινων πόρων, υποδομών, ενέργειας, δημόσιας τάξης, καθώς και ζητήματα περιβάλλοντος, καινοτομίας, μετανάστευσης, ασφάλειας και τρομοκρατίας.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις, ενώ σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί η αξία που αποδίδεται στα ζητήματα καινοτομίας και τεχνολογίας οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να προχωρήσουν σε ξεχωριστές δηλώσεις.

Αμφότερες η ελληνική κι η ισραηλινή πλευρά εκτιμούν πως η διμερής αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις επιμέρους σχέσεις, καθώς οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά σε Ιερουσαλήμ και Αθήνα για να προωθήσουν τις συμφωνίες και τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος.

Το Ισραήλ εκτιμά ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται για δεύτερη φορά τη χώρα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με την Ιερουσαλήμ σε θέματα υποδομών, αλλά και τεχνολογίας, ασφάλειας και αντιμετώπισης φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών.

Στο ταξίδι δε θα μετέχει ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, ο οποίος την 26η Ιανουαρίου θα υποδεχθεί τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα για πρώτη φορά. Ο Γιαλόν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και θα επισκεφθεί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και το Εβραϊκό Μουσείο, ενώ με τον κ. Καμμένο θα εστιάσουν στον προγραμματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Όσο για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, θα συγκληθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού και Ενέργειας και από τις τρεις πλευρές.

Η Ιερουσαλήμ εκτιμά πως η τριμερής αποτελεί το πρώτο βήμα για μία ευρύτερη συνεργασία, στην οποία θα εμπλέκονται Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα, ενώ ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα συγκαταλέγονται η καινοτομία, η μετανάστευση, η τρομοκρατική απειλή που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός.

Κάθε χώρα, μάλιστα, θα ηγηθεί ενός ζητήματος και θα διαμορφώσει ένα πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα δράσει σε πρακτικό επίπεδο, θέτοντας σε εφαρμογή συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο σχέδιο συνεργασίας.