Στην τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό κυβέρνηση και Κατρούγκαλος – Μπαράζ επαφών για στήριξη του νομοσχεδίου

4.1.2016

Όλα για όλα τα δίνει  η κυβέρνηση από σήμερα και για τους επόμενους δύο μήνες, καθώς έρχεται η ώρα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και το ψήφισμα για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από χθες εργάζεται πυρετωδώς στο Μαξίμου, μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκινά να ενημερώνει τον ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο, και τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται έτοιμο καθ’ όλα να προωθήσει την ελληνική πρόταση προς τους δανειστές και τα κόμματα.

Σήμερα το πρωί στις 10 θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η εβδομαδιαία άτυπη σύσκεψη προγραμματισμού, υπό τον πρωθυπουργό, ενώ στις 11 ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και στη συνέχεια, στις 1, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με απώτερο στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις ή, ακόμα καλύτερα, να αποκομίσει τη στήριξή τους.

Οι επαφές του κ. Κατρούγκαλου κορυφώνονται το απόγευμα στις 6 που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού πρώτα θα έχει ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα τους δώσει αντίγραφο της ελληνικής πρότασης.

Η επιδίωξη συμμαχιών, εντός και εκτός συνόρων, είναι ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης. Η επιδίωξη αυτή θα οδηγήσει τον υπουργό Εργασίας στην αναχώρηση του για Βερολίνο στο τέλος της εβδομάδας, ενώ προγραμματίζει επίσκεψη στο Παρίσι στις 14-16 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του ευελπιστεί ότι οι επαφές του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του θα εδραιώσουν τις ελληνικές θέσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση πάντως έχει αρχίσει, καθώς ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους επικεφαλής των δανειστών ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθορίζουν τα στενά χρονικά περιθώρια, η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή περίπου στις 20-25 Ιανουαρίου, ώστε το ψήφισμα να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από τη συνέντευξη του στη Real news.

«Εμείς θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υποκύψουμε σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις», είπε, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ξεπεράσει.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο αριθμός των βουλευτών που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερος του 153», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει  ότι το κυβερνητικό επιτελείο επαναπαύεται σε αυτή την προσδοκία.  Αντιθέτως, η κυβερνητική συνοχή είναι το βασικό μέλημα, έτσι ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.