Σε δύο μήνες θα ολοκληρωθούν τα έργα στη Μαρμαρά, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο των Νέων Παλατίων Ωρωπού. Κι αυτό εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Αυτό μας αποκάλυψε ο επιβλέπων εργοδηγός της εταιρίας ΙΕΡΑ ΑΤΕ που έχει αναλάβει την υπεργολαβία και το έργο της τοποθέτησης του νέου αγωγού απορροής των όμβριων υδάτων που έχει αναλάβει η τεχνική εταιρία Αφοί Χρ. Μαστροκώστα.
Ήταν μια αναγκαία εργολαβία, καθώς κατά την κατασκευή του δρόμου, επί δημαρχίας κ. Γιώργου Γαβριήλ, δεν υπήρξε σχετική πρόβλεψη και κατά τους χειμερινούς μήνες η περιοχή πλημμύριζε από νερά.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει ένα «αμαρτωλό» παρελθόν. Το έργο είχε ανατεθεί με την 160/15-06-2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και η σύνταξη της μελέτης για την διαμόρφωση και κατασκευή όμβριων της Μαρμαρά, η οποία εγκρίθηκε με την 290/14-11-2012 απόφαση του Δ.Σ.
Το έργο δημοπρατήθηκε στις 23-7-2013 και μετά τον διαγωνισμό και την έγκριση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο στις 21-01-14 με έκπτωση 39% (157.563 €).
Το έργο όμως δεν μπόρεσε να ξεκινήσει, αφού έγινε καταγγελία από πολίτη για περιβαλλοντικό έγκλημα σε διάφορες υπηρεσίες, αλλά και δεν δόθηκε άδεια τομής από την αρχαιολογική υπηρεσία η οποία ζητούσε επίβλεψη από αρχαιολόγο.
Μέχρι τώρα το έργο είχε πάρει πέντε παρατάσεις, καθώς υπήρχαν πολλές αντιδράσεις και καταγγελίες από τους κατοίκους.
Τελικά το έργο αποφασίστηκε να υλοποιηθεί φέτος από τη Δημοτική Αρχή του Θωμά Ρούσση, ξεκινώντας κατά την έναρξη της θερινής περιόδου, μετά και από ανάλογο αίτημα των καταστηματαρχών.
Οι εργασίες ξεκίνησαν παρουσία του Δημάρχου Ωρωπού, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, για την τοποθέτηση του νέου αγωγού απορροής των όμβριων υδάτων και εν συνεχεία αποκατάστασης του οδοστρώματος επί της οδού Μαρμαρά.
Ο κ. Θ. Ρούσσης, τότε, ενημερώθηκε από τον εργολάβο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου για την έναρξη των εργασιών καθώς, ήδη, έχουν ανοιχτεί τομές στον ασφαλτοτάπητα στην έξοδο της οδού Μαρμαρά προς την οδό Κορυτσά αλλά και για τον τρόπο εξέλιξης και αποπεράτωσης το έργου.
Το έργο όμως σταμάτησε τον Αύγουστο ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι καταστηματάρχες και να μπορούν να δουλέψουν, αλλά η εικόνα ήταν απελπιστική. Τα καταστήματα της Μαρμαρά έσβησαν τους θερινούς μήνες κι από ότι διαφαίνεται θα συνεχίσουν, τουλάχιστον και για το επόμενο δίμηνο, να ταλαιπωρούνται. Μόνο που αυτή η ταλαιπωρία είναι «γλυκιά» μιας και θα επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή.
Το έργο επανεκκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει φτάσει μέχρι τη συμβολή της οδού Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη των εργασιών της πρώτης περιόδου, στη συμβολή των οδών Κορυτσά και Μαρμαρά, βρέθηκε αρχαίος τάφος του οποίου έγινε καταγραφή, προστατεύτηκε και συνέχισαν οι εργασίες με την επίβλεψη αρχαιολόγου.
Όλοι γνωρίζουν κι από άλλες παρόμοιες εργασίες, ότι η περιοχή των Νέων Παλατίων και της Σκάλας Ωρωπού, έχουν αρχαία. Ενδέχεται, λοιπόν, κατά τη συνέχιση του έργου να βρεθούν μπροστά σε νέα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά για αυτό υπάρχει η επιβλέπουσα αρχαιολόγος η οποία, αν και τηρεί σιγή ιχθύος, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θ. Ρούσσης ενημερώνεται καθημερινά για την πορεία του έργου και έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στη σωστή και γρήγορη έκβαση των εργασιών, ώστε σύντομα η Μαρμαρά να αποκτήσει και πάλι την καθημερινή ροή της, έχοντας επιτέλους επιλύσει ένα χρόνιο και μείζονος σημασίας πρόβλημα. Μπορεί οι κάτοικοι να έχουν υποστεί μια ταλαιπωρία μερικών μηνών, το αποτέλεσμα όμως θα τους ικανοποιήσει και θα δικαιώσει την υπομονή τους.
Σε κάθε περίπτωση η Άποψή μας είναι ότι η Μαρμαρά θα πρέπει να γίνει ένας πεζόδρομος, να αναβαθμιστεί και να είναι δρόμος περιπάτου στα πρότυπα άλλων κεντρικών εμπορικών δρόμων. Να έχει ουζερί και καταστήματα εστίασης, ανάμεσα στα εμπορικά, που να δίνουν ζωντάνια στην πόλη. Να είναι ένας εναλλακτικός δρόμος που να προσφέρει ζωή και όχι ένας σκοτεινός και έρημος κατ’ επίφαση εμπορικός δρόμος.