Στην Τεχεράνη ο Τσίπρας – Ποια η ατζέντα των διήμερων επαφών

6.2.2016

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη στις 7-8 Φεβρουαρίου, θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί. Για την ελληνική κυβέρνηση , αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για τη διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αύριο και μεθαύριο, που θα βρίσκεται στην Τεχεράνη, θα έχει σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν.

Η Ελλάδα και το Ιράν καλλιεργούν εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις αλληλοσεβασμού και κατανόησης, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Σύμφωνα με δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, σε πολιτικό επίπεδο, Αθήνα και Τεχεράνη εξέφρασαν τη βούληση να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

Μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, εγκαινιάζεται με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπίας, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί»

Στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον κατασκευαστικό τομέα, στη διαχείριση υδάτινων πόρων, στον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, στον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, στο χρηματοπιστωτικό και στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στη φαρμακοβιομηχανία, θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των διμερών επαφών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εκτός της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές στοχεύουν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Την ελληνική αντιπροσωπία θα απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν θα ξεκινήσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του Προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί μια σειρά από συμφωνίες.