Στη Βουλή τα προβλήματα του προσφυγικού camp στην Μαλακάσα από το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας

Θέμα: Άθλιες συνθήκες στο camp προσφύγων στη Μαλακάσα

 

Σε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη στο camp προσφύγων στη Μαλακάσα διαπιστώθηκαν τα εξής:

Στο κέντρο “φιλοξενίας” προσφύγων στη Μαλακάσα, με χωρητικότητα 1.000 ατόμων, διαμένουν  σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες πάνω από 1.700 άτομα. Η πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί οι οποίοι διαμένουν σε 269 κοντέινερ, 29 κατασκευές προκάτ και 200 περίπου σκηνές. Ανάμεσα τους  450-500 είναι ανήλικοι.

Ο χειμώνας πλησιάζει και οι συνθήκες στην περιοχή θα γίνουν πιο σκληρές. Την ίδια στιγμή ουσιαστικά είναι απαγορευτικό ακόμα και να μετακινηθούν, αφού το εισιτήριο για την Αθήνα από την Σφενδάλη κοστίζει 8 ευρώ, όταν παίρνουν 150 ευρώ το μήνα. Μάλιστα μετά τις 30 Αυγούστου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. η οποία διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν τους επιτρέπει να μετακινούνται με τα τρένα, παρά μόνο με την επίδειξη των έγγραφων που διαθέτουν ως αιτούντες άσυλο. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία αν αρρωστήσουν αυτοί και τα παιδιά τους, να μην μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, όπως τρόφιμα και νερό.

Η περιοχή δεν έχει συγκοινωνία, νοσοκομεία, σχολεία. Μέσα στο στρατόπεδο δεν υπάρχουν καταστήματα ώστε να μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη. Επίσης σήμερα δυσκολεύονται να χρησιμοποιούν το τραίνο για την Αθήνα, ώστε να επισκεφτούν την υπηρεσία ασύλου και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Επιπλέον στο camp υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν τρία χρόνια για να τους χορηγηθεί άσυλο ενώ περίπου 200 άτομα παρόλο που έχουν πάρει άσυλο και θέλουν να φύγουν δεν έχουν τη δυνατότητα.

Στον τομέα της υγείας Υπάρχει ένας γιατρός παθολόγος, παιδίατρος, οδοντίατρος που πηγαίνουν μια φορά τη βδομάδα και ένας ψυχίατρος που πηγαίνει δυο φορές. Υπάρχουν τέσσερις νοσηλευτές με οκτάμηνες συμβάσεις. Ωστόσο, τα ιατρεία δεν διαθέτουν τηλέφωνο με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να κλείσουν εύκολα ραντεβού για τους ασθενείς τους, ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα. Τα ιατρεία προμηθεύονται ό,τι τους στέλνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ πολλά φάρμακα που χρειάζονται δεν αποστέλλονται. Το προσωπικό προσπαθεί  να προμηθευτεί τα απαραίτητα από τα φαρμακεία ή από διάφορες οργανώσεις. Επιπλέον δεν χορηγείται ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να χορηγηθούν φάρμακα για τους αρρώστους. Η παροχή των υπηρεσιών Υγείας δυσχεραίνεται πιο πολύ αφού ο μοναδικός διερμηνέας του camp δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες.

Ακόμη υπάρχουν 230 περίπου  παιδιά για τα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως για τα εκατοντάδες παιδιά του κέντρου φιλοξενίας το κουδούνι δεν έχει χτυπήσει, αφού δεν έχει λυθεί το ζήτημα της μεταφοράς τους. Στο νηπιαγωγείο θα πάνε 51 παιδάκια και ακόμα αναμένονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το νηπιαγωγείο το «λειτουργούσαν» με υπεράνθρωπες προσπάθειες μόνοι τους οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα (ανακύκλωσης της ανεργίας) οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικές ανάγκες, ωστόσο με αυτό το καθεστώς εργασίας αντί να απολαμβάνουν μόνιμη και σταθερή εργασία βρίσκονται πάλι με το ένα πόδι στην ανεργία.

Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, τόσο στο χώρο του κέντρου όσο και στον οδικό κόμβο και στις γραμμές του σιδηροδρόμου, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο καιρό παραμείνουν στη Μαλακάσα. Ουσιαστικά για να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας, να τους χορηγηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μετακινηθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.  Απαιτούν να μη μετατραπεί ο χώρος της Μαλακάσας σε νέα Μόρια, να μην μεταφερθούν και εγκλωβιστούν και άλλοι πρόσφυγες στο camp της Μαλακάσας, καθώς ήδη o αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στο camp είναι υπεράριθμος.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να λυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα και με ευθύνη του κράτους, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων στο χώρο, να παρθούν ειδικά μέτρα για τις άγριες καιρικές συνθήκες ψύχους που επικρατούν κατά την διάρκεια του χειμώνα στη Μαλακάσα;
  • Να μην εγκατασταθούν και άλλοι πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου στο ήδη κορεσμένο camp της Μαλακάσας;
  • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής μετακίνηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία τους με ευθύνη του κράτους;
  • Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων από και προς την Αθήνα με ευθύνη του κράτους για να έχουν πρόσβαση αυτοί και τα παιδιά τους στα νοσοκομεία και να προμηθεύονται τα απαραίτητα για την επιβίωση τους;
  • Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας;
  • Να επανενωθούν άμεσα οι πρόσφυγες με τις οικογένειές τους, που βρίσκονται σε άλλες χώρες της ΕΕ;
  • Να δοθεί τέλος στις πολιτικές εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους;

 

Οι Βουλευτές

 

Μανωλάκου Διαμάντω

Γκιόκας Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία