Στη δίνη της οικονομικής κρίσης η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

22.10.2015

 

 

Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ακολουθούν κινητοποιήσεις

 

 

Τραγική είναι η οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, ενώ χιλιάδες φοιτητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των οικογενειών τους.

 

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι φοιτητές φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες φοίτησης. Πρώτο έσυρε το χορό των καταλήψεων το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο,  έπειτα από σχετική απόφαση που έλαβαν οι φοιτητές σε γενική συνέλευση με τη συμμετοχή όλων των φοιτητικών συλλόγων του ιδρύματος.

 

Οι φοιτητές διεκδικούν δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση για όλους, κατάργηση του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς και κρατική επιχορήγηση των ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούν.

 

Σύμφωνα με το cretapost.gr, στόχος των φοιτητών είναι να κλιμακωθεί η κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες και θεωρείται δεδομένο ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

 

Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν στο παγκρήτιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται τη Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει νεότερη γενική συνέλευση που θα αποτιμήσει τα αποτελέσματα της πρώτης κινητοποίησης και θα αποφασίσει τη συνέχιση ή μη της κατάληψης.

 

 

SOS για τη λειτουργία του ιδρύματος

 

Για αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου το 2016 μετά και τη νέα μείωση της κρατικής του επιχορήγησης προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η πρυτανεία του ιδρύματος.

 

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καλείται να καταρτίσει και να υλοποιήσει για το 2016, ένα προϋπολογισμό με βάση τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας, που στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι μειωμένος σε ποσοστό 20 % σε σχέση με εκείνο του 2015. Ήδη, ο προϋπολογισμός του 2015, που με τη σειρά του ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2014 κατά 24,6 % έχει οδηγήσει πολλές απαραίτητες ακαδημαϊκές δραστηριότητες σε συρρίκνωση» αναφέρει η ανακοίνωση της πρυτανείας, όπου τονίζεται:

 

«Είναι λοιπόν αδύνατο να καταρτισθεί ρεαλιστικός προϋπολογισμός για το 2016 που στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών είναι ακόμη περισσότερο μειωμένος, με τις ανελαστικές δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να υπερκαλύπτουν τη διαθέσιμη πίστωση από το υπουργείο Παιδείας».

 

ΕΑΠ

 

 

 Να υπενθυμίσουμε ότι στον αέρα βρίσκονται οι σπουδές 30 χιλιάδων φοιτητών στο ΕΑΠ καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για τους διδάσκοντες, ενώ στο ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια