1.7.2016
Στη Κίνα μεταβαίνει σήμερα το… μισό υπουργικό Συμβούλιο και 40 επιχειρηματίες συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα στο επίσημο ταξίδι του και με την προσδοκία να κλείσουν μεγάλες επενδυτικές συμφωνίες.
Το ταξίδι γίνεται στη σκιά των παλινωδιών Δρίτσα και την ένταση που προκλήθηκε για την κύρωση της σύμβασης με την Cosco η οποία τελικά που ψηφίστηκε από την Βουλή.
Κάθε επίσκεψη στη Κίνα από μόνη της γεννά μεγάλες προσδοκίες και γι αυτό όλοι οι πρωθυπουργοί που την επισκέπτονται χαρακτηρίζουν το ταξίδι σταθμό. Οι περισσότεροι γυρίζουν με άδεια χέρια η στην καλύτερη περίπτωση με κάποια μνημόνια συνεργασίας τα οποία είναι κενά ουσιαστικού περιεχομένου. Ο μόνος πρωθυπουργός ο οποίος μεταίβει στην Κίνα και είχε θετικά αποτελέσματα τα οποία τότε επικρίθηκαν σφόδρα ήταν ο Κ Καραμανλής όταν και ξεκίνησε η συζήτηση για την εγκατάσταση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, των εξαγωγών και του τουρισμού.
Tο ταξίδι, ωστόσο, πραγματοποιείται στον απόηχο των απίστευτων παλινωδιών Δρίτσα και της γενικής γραμματεία της κυβέρνησης, αναφορικά με τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. Η διαδικασία μετατράπηκε σε θέατρο του παραλόγου με την πρωτοφανή προσπάθεια αλλαγής του συμφωνημένου κειμένου με τους επενδυτές, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι διασύρει τη χώρα.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε μια προσπάθεια να μην υπονομευτεί το πρωθυπουργικό ταξίδι από τις απίστευτες παλινωδίες των ιδίων, προσπαθούσαν να ρίξουν τους τόνους, λέγοντας ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν», μετά και την ψήφιση τελικά της σύμβασης με τη στήριξη της επένδυσης από σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Με το μισό υπουργικό στην Κίνα
Τον πρωθυπουργό, θα συνοδεύουν 40 επιχειρηματίες, αντιπροσωπεία κυβερνητικών παραγόντων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος και πολλοί υπουργοί: Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Και η Δούρου στο Πεκίνο
Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία θα βρεθεί στο Πεκίνο με βασικό αντικείμενο της «ατζέντας» την διαπεριφερειακή συνεργασία.
Κοινή διακήρυξη και προσδοκίες
Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά να γυρίσει με θετικές ειδήσεις και γεμάτες βαλίτσες από το Πεκίνο.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τρίτη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία η κυβέρνηση θέλει να το εκμεταλλευτεί, ώστε η βεντάλια τον συζητήσεων να ανοίξει για όλα τα κομβικά ζητήματα της οικονομίας. Και στο πεδίο της πολιτικής όμως, η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Αθήνα επιθυμεί να διατηρεί ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου και των διμερών σχέσεων.
Πολύ σημαντική επομένως κρίνεται η υπογραφή της κοινής διακήρυξης ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Μνημόνια συνεργασίας
Κατά πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν στο Πεκίνο πάνω από 10 μνημόνια συνεργασίας (μεταξύ της ΤτΕ και της China development Bank, του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο Κινεζικό φορέα, ενώ τα υπόλοιπα θα αφορούν συνεργασίες σε πολιτισμό, εκπαίδευση και τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές και υποδομές).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το επιχειρηματικό forum και η ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει για θέματα που αφορούν σε τουρισμό, real estate, ναυτιλία, υγεία και αγροτοδιατροφικά.