Αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για συνεργασία με την Τουρκία στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό την Πέμπτη.
Παρόλο που η Αθήνα απορρίπτει τις παραινέσεις, εντούτοις τόσο το Βερολίνο όσο και η Κομισιόν, διά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιμένουν ότι χρειάζονται κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.
- Γιούνκερ: Ελληνοτουρκική συνεργασία στο Αιγαίο, δεν είναι θέμα διμερών σχέσεων
- Επανέρχεται στα περί «συντεταγμένης κατάστασης» στο Αιγαίο το Βερολίνο
- Σύνοδος της ΕΕ για το προσφυγικό με το βάρος στη φύλαξη
Το θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη εν όψει της Συνόδου, αλλά και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να έχουν και ολιγόωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στη γερμανίδα καγκελάριο τη θέση της Αθήνας ότι η καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων θα πρέπει να γίνεται στις ηπειρωτικές περιοχές της Τουρκίας. Βασικό επιχείρηση της κυβέρνησης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχεται η ροή προσφύγων και θα αποφεύγονται οι συνεχείς τραγωδίες στο Αιγαίο.
Στην κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων, καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Όπως προέκυψε από τη διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο με ατζέντα που αφορά, πρώτον, στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot spots) στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Λέρο) και, δεύτερον, στα ζητήματα που θέτει η Αθήνα.
Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resettlement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει πρωτοβουλίες, αφορά στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.
Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να ενισχυθούν τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων.