Στις Βρυξέλλες κρίνεται η ενότητα της ΕΕ εξαιτίας του προσφυγικού

17.2.2016

Στη κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος καθώς ο κίνδυνος διάσπασης είναι εμφανής κατά την επικείμενη σύνοδο Κορυφής το επόμενο διήμερο στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί το προσφυγικό.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Ντ. Τούσκ ότι είναι πιθανή η κατάρρευση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος αν δεν υπάρξει συμφωνία για το προσφυγικό.

Σήμερα  το Associated Press προειδοποιεί  ότι αν όλα πάνε στραβά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, τότε οι ηγέτες των 28 είναι αντιμέτωποι με την προοπτική μίας ανισόρροπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ένωση είναι αντιμέτωπη με τις δύο μεγαλύτερες κρίσεις της. Από τη μία, είναι οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, προκειμένου να δοθεί στον Ντέιβιντ Κάμερον μία καλύτερη προοπτική για να κερδίσει το δημοψήφισμα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Διαπραγματεύσεις που μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Και από την άλλη, είναι η προσφυγική κρίση που μεταβάλλεται γρήγορα σε μία δοκιμασία για την ενότητα, θέτοντας την Ανατολή ενάντια στη Δύση και πολλούς εναντίον της Ελλάδας, γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τέσσερις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους για κάποιες από τις βασικές πολιτικές της ΕΕ και- επίσης ανοιχτά- έχουν επιπλήξει την Ελλάδα. Χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του Βίκτορ Ορμπαν, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να αναφέρει «αν εξαρτώταν μόνο από εμάς τους κεντρωευρωπαίους, η περιοχή θα είχε κλείσει εδώ και καιρό», μιλώντας για το νότο- και την Ελλάδα- από όπου περνούν οι πρόσφυγες.

Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν περάσει, σχεδόν δίχως έλεγχο, από την Ελλάδα για να φτάσουν στη Γερμανία και τη Σουηδία, αναφέρει το δημοσίευμα. «Σχεδόν όλοι παραπονιούνται ότι η Ελλάδα δεν κάνει αρκετά προκειμένου να ανακόψει την εισροή. Οι πλούσιες χώρες, στις οποίες θέλουν να βρεθούν οι μετανάστες, διαμαρτύρονται ότι οι Ανατολικοευρωπαίοι δεν υλοποιούν το δικό τους ρόλο στη στέγαση προσφύγων. Αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης παραπονιούνται ότι δεν έχουν τους πόρους για να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ τονίζουν ότι τα πιο ευημερούντα κράτη παραείναι συμπονετικά».

Την ίδια ώρα, σχεδόν κάθε χώρα δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποτύχει τραγικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Και η λογική «εμείς εναντίον αυτών» έχει κερδίσει έδαφος εντός της ΕΕ, τονίζει το Associated Press.