Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες

16.2.2016

Επαφές με ηγέτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει το επόμενο διήμερο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα με την ευκαιρία της  Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» σε συνεδριάσεις κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ιδιότητα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα θα έχει συναντήσεις  με την ‘Αγγελα Μέρκελ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, τον Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόσεφ Ντολ, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόσταφτ και τους Επιτρόπους Πιέρ Μοσχοβισί, Γιούρι Κατάινεν, Κορίνα Κρέτου, Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα  ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στην χώρα και για τις δικές του θέσεις. Παράλληλα βέβαια, περιμένει ότι και οι συνομιλητές του θέλουν να αποκομίσουν ιδίαν αντίληψη για τις προθέσεις του, καθώς μάλιστα αρκετοί από αυτούς θεωρούν ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση στην αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας.

Το κρίσιμο σημείο πάντως είναι εάν θα δεχθεί παραινέσεις από τους ομοϊδεάτες του να στηρίξει την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, αλλά και της πολιτικής στο προσφυγικό ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συναίνεση και συμφωνία με την κυβέρνηση σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Οι γνωρίζοντες θυμίζουν ότι παρόμοιες παραινέσεις είχε δεχθεί και ο Αντώνης Σαμαράς όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση, αλλά και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την σύντομη περίοδο που ήταν στην ηγεσία του κόμματος.

«Η ΝΔ έχει τις δικές της σαφείς δημοσιοποιημένες θέσεις και με αυτές συμμετέχει στον διάλογο με όλους τους ηγέτες. Έχουμε σαφείς θέσεις και αντιλήψεις», δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. Οι συνεργάτες του προέδρου λένε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσει διαφορετική γλώσσα από αυτή που χρησιμοποιεί εντός των τειχών. Διευκρινίζουν πάντως ότι στήριξη α λα καρτ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθενται να δώσουν. Στους ηγέτες του ΕΛΚ εάν χρειαστεί θα εξηγήσει το αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κυβερνών κόμμα κινείται σε διαμετρικά αντίθετη τροχιά από την δική του μεταρρυθμιστική πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως θα διαβεβαιώσει του συνομιλητές του ότι τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της χώρας, αν και θα επιμείνει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να ενισχυθεί για να περάσει σε φάση ανάπτυξης.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, που είναι και το μείζον θέμα των ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει την συμφωνία του στο ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα υποστηρίξει όμως ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ενώ θα θέσει και τις ευθύνες της Τουρκίας και την ανάγκη να ασκηθεί πίεση για να καλύψει τις δικές της υποχρεώσεις.

Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο”, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, με νηφαλιότητα, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα. Το μήνυμά μου είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας. Τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας, που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο». Φυσικά θα υπογραμμίσει ότι η παραμονή μας στη συνθήκη Σένγκεν είναι εκτός συζήτησης.