Στις 2 Απριλίου ο Τσίπρας στα Σκόπια


Η στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι από πολλούς θεωρείται πολιτικό «αγκάθι» που θα επιφέρει αρνητικές εκλογικές επιδόσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. 

Από το Μαξίμου, όπως έχει διαφανεί από την πρώτη στιγμή, δεν έχουν σκοπό να αφήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση να διαχειρίζεται από εθνικιστική σκοπιά τις εντυπώσεις γύρω από τη Συμφωνία. Αντιθέτως επιχειρούν να αναδείξουν τις θετικές προοπτικές από τη συνεργασία των δύο χωρών.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι, παρά την καταγραφή στα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις ενός κλίματος γενικευμένης δυσαρέσκειας σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, μπορούν να «κρατήσουν» δυνάμεις και να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες.

Για την ακρίβεια θεωρούν ότι, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και όσο θα φαίνονται τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας των δύο χωρών που επιχειρούν να προωθήσουν οι δύο χώρες, μπορούν να απαλύνουν τις εντυπώσεις ή ακόμη και να μεταστρέψουν ένα πιο κεντρώο κοινό, που έχει μεν ευαισθησίες αλλά διαθέτει και ρεαλισμό και μπορεί να υπερβεί συναισθηματισμούς. 

Από την άλλη θεωρούν «ξεγραμμένο» το κοινό εκείνο που είναι «μπετοναρισμένο» σε μια εθνικιστική ή ακροδεξιά γραμμή και προσανατολίζεται να στηρίξει την αξιωματική αντιπολίτευση ή μια σειρά σχήματα που αναφύονται εν όψει των εκλογών έχοντας επενδύσει στο «Μακεδονικό», με στόχο να μαζέψουν τη δυσαρέσκεια και από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρενθετικά μπορεί να πει κάποιος ότι η ανάγκη προώθησης και στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεδομένου ότι απαιτεί χρόνο, είναι ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει το εκλογικό σενάριο του Οκτωβρίου.

«Ευκαιρίες οικονομικής διείσδυσης»

Η κυβέρνηση πάντως ξεκινά από τώρα να κάνει πράξη τον σχεδιασμό της:

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία – την πρώτη για Έλληνα πρωθυπουργό –, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει από το Φόρουμ των Δελφών πριν τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις αρχές Απριλίου – πιθανή ημερομηνία η 2α Απριλίου αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί, και όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει σημειώσει θα συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή.

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός στους Δελφούς, κατά την επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξεταστούν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος από το εμπόριο, τις οικονομικές συναλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία.

Ειδικότερα, σε αυτή τη φάση προχωρά η προετοιμασία της επίσκεψης, κατά την οποία το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις προθέσεων, δεδομένου ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την υπογραφή συμφωνιών σε επιχειρηματικό ή διακρατικό επίπεδο. Προς το παρόν, στο πεδίο των διμερών συμβάσεων ετοιμάζεται η υπογραφή της «αποφυγής διπλής φορολόγησης», δηλαδή η διασφάλιση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες ότι δεν θα υπόκεινται σε διπλή φορολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλη και καταγεγραμμένη διάθεση και από τις δύο πλευρές να προχωρήσει η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα – για παράδειγμα στη Δημόσια Διοίκηση –, για τα οποία η ελληνική πλευρά προτίθεται να βοηθήσει. 

Στο μεταξύ καταρτίζεται σιγά – σιγά και η λίστα με τους επιχειρηματίες που θα συνοδέψουν τον πρωθυπουργό από όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως από τη βόρεια Ελλάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάθεση για συμμετοχή είναι μεγάλη.

Στόχος είναι να καταδειχθεί ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της διαμετακόμισης, της διαχείρισης απορριμμάτων (ΔΕΗ, κατασκευαστικές κ.λπ.), αλλά και ευκαιρίες για επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο εμπόριο, τον τουρισμό κ.λπ.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι πλέον πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες για οικονομική «διείσδυση» στη γείτονα, με τη δυνατότητα πλέον οι ελληνικές επενδύσεις να προστατεύονται και με διμερείς οικονομικές συμφωνίες που μέχρι πρότινος δεν ήταν δυνατό να υπογραφούν.

Το ΝΑΤΟ φέρνει στρατιωτική συνεργασία

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, και καθώς μεταξύ των υπουργών που θα συνοδέψουν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωτεύουσα της γείτονος είναι και ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η Αθήνα προτείνει στη Βόρεια Μακεδονία στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία. 

Μεταξύ άλλων και με δεδομένες τις αναβαθμισμένες στρατιωτικές ανάγκες που υπαγορεύει η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, προτείνεται η εκπαίδευση από την Ελλάδα προσωπικού και σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών, στήριξη στο επίπεδο των εξοπλισμών αλλά και συνδρομή με μαχητικά στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσκεψη στη βόρεια Ελλάδα

Πάντως. η ίδια προσπάθεια να αναδειχθεί με συγκεκριμένο τρόπο το αναπτυξιακό όφελος της Συμφωνίας των Πρεσπών για όλη τη βόρεια Ελλάδα θα καταβληθεί και εντός των συνόρων, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει και περιοδείες του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση κινείται με μια «επιθετική» λογική όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα, θεωρεί δηλαδή ότι δεν πρέπει να δώσει αφορμές για εντυπώσεις ότι κρύβεται ή ότι φοβάται να εμφανιστεί στις συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, πολλώ δε μάλλον που, πέραν των ιδεολογικών και πολιτικών λόγων στήριξης, πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. 

Υπουργοί της κυβέρνησης ήδη έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες (Τζανακόπουλος, Τσακαλώτος, Παππάς) σε «αποστολή» μεταξύ άλλων να «θερμομετρήσουν» το κλίμα και να προετοιμάσουν και την περιοδεία του πρωθυπουργού, που θα γίνει στο πλαίσιο της προεκλογικές εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Προς το παρόν πάντως δεν έχει αρχίσει να καταρτίζεται πρόγραμμα περιοδειών του πρωθυπουργού στη βόρεια Ελλάδα.

topontiki

Σχετικά TAGS:ΤσίπραςΣκόπια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

22/03 | 08:31

Γνωστός ιατροδικαστής και πρώην βουλευτής του Ποταμιού υποψήφιοι “Αθήνα Ψηλά”

22/03 | 08:28

Στις 2 Απριλίου ο Τσίπρας στα Σκόπια

22/03 | 07:57

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα ονόµατα στην ευρωλίστα – Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες Κόκκαλη, Γιαννάκη

21/03 | 22:30

ΣΥΡΙΖΑ για Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού: Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι

21/03 | 22:18

Κουτσούμπας: Οι 500.000 νέοι ψηφοφόροι μπορούν να κάνουν τη διαφορά

21/03 | 22:15

Παππάς: Συγγνώμη να ζητήσει η ΝΔ για τα αμέτρητα ψέματα στο Μακεδονικό

21/03 | 21:26

Διαψεύδει ο Κατρούγκαλος τον Κοτζιά: Δεν ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των μελών του ΠΡΑΤΤΩ

21/03 | 21:23

Διαφοροποίηση Τσίπρα στη Σύνοδο: Πρότεινε παράταση Brexit έως 22 Μαΐου χωρίς όρους