Στις 7 Δεκεμβρίου το Eurogroup για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

3.12.2015

Γιορτές με τη θηλιά στο λαιμό θα κάνει η κυβέρνηση καθώς είναι υποχρεωμένη άμεσα να υλοποιήσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για να συνεχιστεί από τους δανειστές η σταδιακή χρηματοδότηση της χώρας. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε τελεσίγραφο στην Ελληνική Κυβέρνηση να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μέτρα, κυρίως, διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία σαφώς στο βάθος κι έχουν και οικονομικό κόστος για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, η υλοποίηση των οποίων ξεκλειδώνει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς και η πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Στα τέλη Νοεμβρίου το Euroworking Group συμφώνησε σε ένα δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για την Ελλάδα το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αποτελείται από μία λίστα 13 μέτρων στην οποία ξεχωρίζουν το σχέδιο για μία ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων, η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η προετοιμασία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τη λειτουργία επιτροπής για τη διοίκηση των τραπεζών, επιπλέον δέκα μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς και παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία.

Το Eurogroup θα απασχολήσει επίσης ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών και η πορεία της Ιρλανδίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.