Στον «αέρα» ακόμη η παραχώρηση του λιμανιού Σκάλας Ωρωπού για Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε, χθες,  από το Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ωρωπού, το αίτημα του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ωρωπού για παραχώρηση του λιμανιού από 28 Νοεμβρίου μέχρι και 10 Ιανουαρίου 2017, για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Η απόφαση η οποία ελήφθη είναι στον αέρα, καθώς χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Διοικητή του Λιμεναρχείου  Ωρωπού, αλλά και των ΓΕΝ, ΥΕΝ, αφού ο χώρος είναι στρατιωτικός, πριν δώσει την τελική έγκριση η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. κ. Γ. Δάβρης εισηγήθηκε την παραχώρηση του χώρου χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης θέτοντας τους ακόλουθους όρους στο ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ωρωπού

Να παραχωρηθεί αντί του συμβολικού τιμήματος των 50 ευρώ

Να διατηρηθεί καθαρός ο χώρος

Να υπάρξει παράδοση του εάν ζητηθεί

Να μεριμνήσει για την ασφάλεια των επισκεπτών

Να μην  δημιουργηθούν μόνιμες εγκαταστάσεις, αλλά προσωρινού χαρακτήρα που να μπορούν να απομακρυνθούν εάν ζητηθεί άμεσα για εθνικό λόγο, χωρίς καμία απαίτηση από το Δ.Λ.Τ.Σ.Ω ή το Δημόσιο.

Ο Λιμενάρχης Ωρωπού κ. Μ.  Μηγιάκης μετά από εντολή του κεντρικού Λιμενάρχη Χαλκίδας τόνισε ότι το αίτημα του ΝΔΠΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ωρωπού σημαίνει το κλείσιμο του λιμανιού,   κάτι που απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του ΓΕΝ και του ΥΕΝ αφού είναι χώρος στρατιωτικός. Επίσης ανέφερε ότι ζητείται έκταση 2.100τμ, ενώ στο τοπογραφικό το οποίο κατατέθηκε αναφέρεται έκταση 1.700 τμ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα ζητείται το κλείσιμο όλου του λιμανιού.

Επίσης, ο κ.  Λιμενάρχης Ωρωπού, υποστήριξε ότι υπάρχει παλαιότερη απόφαση του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να δίνεται ο χώρος του λιμανιού για την οποιαδήποτε χρήση αλλά μόνο η χερσαία λιμενική ζώνη.

Στο σημείο αυτό ο κ Αν. Μπαλόκας ζήτησε την αναβολή λήψης απόφασης καθώς το τοπογραφικό ήταν λάθος, ενώ δεν υπήρχε και η εισηγητική έκθεση που απαιτείται στην οποία να αναφέρονται λεπτομέρειες για τη χρήση του χώρου δηλαδή οι κατασκευές που πρόκειται να εγκατασταθούν.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ανοίξει η άλλη μπούκα του λιμανιού στην περιοχή Γιαννούλη για να μην υπάρξει πρόβλημα καθώς η τοποθέτηση παιχνιδιών θα κλείσει τη ράμπα.

Το μέλος του Λιμενικού Ταμείου κ. Αν. Θεοδώρου,  όταν ρωτήθηκε για το εάν γνωρίζει για τη χρήση του χώρου από το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ωρωπού, είπε ότι υπάρχει απόφαση του Νομικού Προσώπου βάσει τοπογραφικού για το ποια παιχνίδια θα τοποθετηθούν, αλλά δεν είναι αυτός που θα δώσει διευκρινίσεις. Κι ακόμη ότι δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Θεάτρου για να εγκρίνει την εισήγηση.

Ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. κ. Γ. Δάβρης  είπε ότι  παραχωρείται μόνο ο χώρος και η ευθύνη για το εάν υπάρχουν άδειες για τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν την έχουν οι Λιμενικές Αρχές αλλά και για τις όποιες  άλλες παραβάσεις, τυχόν, διαπιστωθούν κι όχι το Ταμείο. Επεσήμανε ότι η απόφαση θα αποσταλεί απευθείας στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, η οποία και θα αποφασίσει και για το σύννομο της απόφασης, ενώ δεσμεύτηκε ότι εάν ζητηθεί ο χώρος θα εκκενωθεί άμεσα.

Κατά την ψηφοφορία υπέρ ψήφισαν τέσσερα μέλη του Δ.Λ.Τ.Σ.Ω. ο πρόεδρος κ. Γ. Δάβρης, ο κ. Αντ. Καζαμίας, ο κ. Αν. Θεοδώρου και ο κ. Σπ. Δάβρης, ενώ κατά ο Λιμενάρχης και παρόν ο κ. Αν. Μπαλόκας.

Επίσης,  αποφασίστηκε η αντικατάσταση του πυλώνα ηλεκτροδότησης του λιμανιού και η αύξηση της ισχύος του για τις ανάγκες των εκδηλώσεων. Εδώ ο κ. Λιμενάρχης επιφυλάχτηκε ζητώντας πρώτα να γίνει μελέτη σύμφωνα με τις προδιαγραφές φωτισμού των  λιμανιών.