Στον αέρα εκσυγχρονισμός F-16 και φρεγάτες Fremm. Υπάρχει ή όχι συμφωνία;

Στον «αέρα» φαίνεται να είναι ο εκσυγχρονισμός των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμφωνία για τις φρεγάτες Fremm.

Όλοι περίμεναν μόλις ανακοινώθηκε η απογευματινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ότι η τελική συμφωνία ήταν κοντά.

Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της τετράωρης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και την ανακοίνωση του Μαξίμου δεν υπήρχαν οι ανακοινώσεις που αναμένονταν.

Όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «η συζήτηση θα συνεχιστεί».

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί πολύ σύντομα, αφού στις 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για να δοθεί απάντηση από την ελληνική πλευρά για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Ίδια παραμένει η κατάσταση και για τις φρεγάτες Fremm.

Το μόνο που αποφασίστηκε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι η συμφωνία τεχνικής υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27.

Για τις φρεγάτες Fremm η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Από τη μία ο ίδιος ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης έχει ανακοινώσει ότι γίνονται συζητήσεις και από τη Γαλλία μεταδίδεται άλλο κλίμα.

Το ίδιο που υπάρχει και στο ΥΠΕΘΑ, όπου άλλες πηγές εκτός αυτών του ΑΝΥΕΘΑ αναφέρουν ότι το θέμα Fremm είναι «θεωρητικό».

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα «παραχώρησης» πλοίων στο ελληνικό ΠΝ.

La Tribune: Δεν υπάρχει συμφωνία για δανεισμό γαλλικών φρεγατών

Ερωτηματικά για την υπόθεση δανεισμού των δύο γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα προκαλεί δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune η οποία επικαλείται δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλορένς Παρλί σύμφωνα με την οποία η συμφωνία για την οποία μίλησε ο Φώτης Κουβέλης «δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυρία Παρλί είπε ερωτηθείσα σχετικά οτι «η συμφωνία δεν υπάρχει αν και παραμένουμε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας για στενή συνεργασία».

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ότι το Ναυτικό δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα αφού είναι απαραίτητες για την κάλυψη των δικών του επιχειρησιακών αναγκών.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετά τη δήλωση της Παρλί που έγινε την περασμένη Παρασκευή – την ίδια ημέρα, δηλαδή, με τη δήλωση Κουβέλη – επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας πηγή του οποίου επαναβεβαιώσε τη συμφωνία επικαλούμενο σχετική συζήτηση του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά την πηγή αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Φώτη Κουβέλη το απόγευμα της Πέμπτης ότι «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».