Στον αέρα και απλήρωτοι 19 εργαζόμενοι στο Δήμο Ωρωπού – Το ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να τους πληρώσει

16.2.2016

Στον αέρα και απλήρωτοι βρίσκονται οι δεκαεννέα υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, του Δήμου Ωρωπού, οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα μετά την ανανέωση των συμβάσεων τους με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της Πολιτείας.

Όπως έγινε γνωστό ο Επίτροπος δεν έκανε δεκτά τρία εντάλματα για την πληρωμή τους εκτιμώντας ότι δεν έπρεπε να ανανεωθούν οι συμβάσεις γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει μελλοντικά στην μετατροπή των συμβάσεων εργασίας αυτών σε αορίστου χρόνου.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης απαντώντας  σε σχετική  ερώτηση του δημοτικού Συμβούλου κ. Μιχάλη Χασιώτη ο οποίος ζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χθες, να ενημερωθεί γιατί δεν εγκρίθηκαν τα εντάλματα και τι θα γίνει με την τύχη αυτών των εργαζομένων, τόνισε ότι ο Δήμος καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα..

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μετά την Πράξη άρνησης του εντάλματος από τον Επίτροπο, η υπόθεση έχει πάει στο Κλιμάκιο κι αν αυτό αποφασίσει αρνητικά τότε τη λύση θα δώσει τελεσίδικα το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει από ένα έως τρείς με τέσσερις μήνες. Μάλιστα έχει ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι ανέφεραν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τη λύση του προβλήματός τους.

Επεσήμανε δε ότι από την αρχή ο Δήμος έκανε κάθε νόμιμη ενέργεια για την εξεύρεση λύσης και για αυτό έφερε το ζήτημα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ όπου ελήφθη ομόφωνη απόφαση για το θέμα, καθώς υπάρχει νομοθετική ρύθμιση παράτασης των συμβάσεων αυτών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2016 και σχετική νομολογία του υπουργείου Εσωτερικών. Δυστυχώς όπως διαφαίνεται το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το μεν υπουργείο Εσωτερικών δέχεται την παράταση των συμβάσεων, το δε υπουργείο Οικονομικών δεν επιτρέπει την πληρωμή τους.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ρούσσης  επεσήμανε ότι ο Δήμος θα κάνει ότι είναι νομικά δυνατόν για να λυθεί το πρόβλημα γιατί σκοπός του είναι η καθαριότητα σε όλο το εύρος του χώρου ευθύνης του, αλλά δεν μπορεί να προσλάβει αυτά τα άτομα ως μόνιμο προσωπικό γιατί δεν έχει αυτή τη δυνατότητα από το νόμο.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μ. Χασιώτης, αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο δράμα και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι, ζήτησε να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες και ο Δήμος να προχωρήσει στην μονιμοποίηση αυτών των ατόμων.

Ετοιμάζει νέες δίμηνες προσλήψεις

Ο Δήμαρχος πάντως έφερε στο συμβούλιο θέμα πρόσληψης αντίστοιχου αριθμού εργαζομένων με δίμηνη σύμβαση, ώστε εάν δεν ξεπεραστεί το πρόβλημα των 19 εργαζομένων που δεν πληρώνονται και διακοπεί η σύμβασή τους, τότε ο Δήμος να μην μείνει χωρίς προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι τους θερινούς μήνες, που ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται, θα υπογραφεί  σύμβαση με εταιρία για την αποκομιδή των απορριμμάτων γιατί όπως είπε ο κ. Ρούσσης «εμείς έχουμε πρώτο μέλημά μας την καθαριότητα του Δήμου».