Στον κυκλώνα του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες

6.1.2016

Χωρίς συμμαχίες απέμεινε η κυβέρνηση μόνη στον κυκλώνα του ασφαλιστικού, αναμένοντας την απόφαση των Θεσμών για τις προτάσεις που απέστειλε το αρμόδιο υπουργείο για το ασφαλιστικό.

Σκληρή μάχη ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, σε μια προσπάθεια υπεράσπισης των θέσεων της για μια «δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση».

Η προσοχή του Πρωθυπουργού είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία εξαρτάται άμεσα από το προαπαιτούμενο του ασφαλιστικού.

Διέξοδο από το λαβύρινθο στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση θα δώσουν τρεις βασικοί παράγοντες, από την ανταπόκριση των οποίων θα επηρεαστεί και η εξέλιξη στην πολιτική «τσόχα» της χώρας.

Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες

Ο ένας παράγοντας είναι η επίτευξη συμμαχιών εντός και εκτός, για αυτό και ο Πρωθυπουργός, όπως και οι αρμόδιοι υπουργοί, ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης κορυφαίων Ευρωπαϊκών παραγόντων.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος αναχωρεί για Βερολίνο και στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος στη Γερμανική πρωτεύουσα. Η συνάντηση του με τον Β. Σόιμπλε κρίνεται κρίσιμη, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στη συνέχεια, πηγές ενημερώνουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα επισκεφθεί κι άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να ενημερώσει ομόλογους του για την σκληρή προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Ερχόμαστε ξανά στις σχέσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση η στάση της οποίας παραμένει κρίσιμη για τις εξελίξεις.. Μετά την άρνηση των πολιτικών αρχηγών να στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το Μαξίμου ανεβάζει ψηλά τους τόνους κατηγορώντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για θράσος και έλλειψη προτάσεων.

Η ανοχή του κόσμου αποτελεί τον δεύτερο καταλυτικό παράγοντα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καθώς τα αντιλαϊκά μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή του.

Προκειμένου η κυβέρνηση να «χρυσώσει το χάπι» στην ελληνική κοινωνία, ετοιμάσει εντός του Ιανουαρίου νομοσχέδια που θα ανακουφίσουν μεγάλο μέρος του λαού, πιστεύοντας πως έτσι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη σε όσους πληγούν από τις νέες σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος βασικός παράγοντας είναι η  εκ των έσω στήριξη που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας, ευελπιστώντας πως και οι «153» βουλευτές θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι άρρηκτα δεμένη και δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις.

Επιθετική επικοινωνιακή πολιτική από το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου με ένα εκτενές σημείωμα αποτελούμενο από 7 σημεία, τεκμηριώνει τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, σε μια προσπάθεια επιθετικής επικοινωνιακής πολιτικής που πιστεύει ότι θα στηρίξει τις θέσεις της κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνεται σε αυτό, «δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μείωση συντάξεων κατά 20% – 30%. Αυτά τα μεγέθη δεν προκύπτουν από πουθενά» και συνεχίζει το σημείωμα θυμίζοντας μία προς μία τις περικοπές που έγιναν επί κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, τονίζεται πως «η πρόταση της κυβέρνησης κάνει σαφές ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους συνταξιοδοτηθούν είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και αυξήσεις».