Στον τοίχο στήνουν οι δανειστές την κυβέρνηση Τσίπρα

27.4.2016

Στον τοίχο στήνουν οι δανειστές τη χώρα μας επαναλαμβάνοντας την τακτική του τραγικού 2015, όπου στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους 90 δις ευρώ. Τώρα ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ τα οποία ονομάζουν προληπτικά.

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν και στο Μαξίμου  η ανησυχία γίνεται ταραχή και ουδείς μπορεί να προδικάσει ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση μέσω Twitter ο Μισέλ Ρέινς, εκπροσώπου του επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα την Μ. Πέμπτη, γιατί  χρειάζεται περισσότερος χρόνος,

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισλεμπλουμ «η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το έκτακτο πακέτο και το χρέος θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο στάδιο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και πλέον σχεδιάζεται η επιστροφή τους μετά το Πάσχα.

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του νέου πακέτου των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το γεγονός οδήγησε το απόγευμα της Μ. Τρίτης σε ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποχωρώντας από το Χίλτον, δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να πρότεινε έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο οποίος θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την ανακοίνωση των στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές αξιώνουν να ψηφιστούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως περιλαμβάνουν περικοπές μισθών στο Δημόσιο, νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετάταξη των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενδεχομένως και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν νωρίτερα ότι η Ελλάδα έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, ο οποίος καλύπτει τις τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup: Να είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Η ελληνική πλευρά τονίζει εξάλλου ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα, καθώς και ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

Ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ η διαπραγμάτευση σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει ολοκληρωθεί. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι επί αυτών των μέτρων «έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά 95%» και ότι «νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για αυτά».

Ο Τσίπρας

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας αναζητά, πλέον, πολιτική λύση καθώς τα δημοσιονομικά αποθέματα εξαντλούνται.