Στον Alpha προβλήθηκε το πρότυπο κυλικείο του Δημοτικού Σχολείου Συκαμίνου, στην εκπομπή Happy Day

Το πρότυπο κυλικείο του Δημοτικού Σχολείου Συκαμίνου προβλήθηκε και στην τηλεοπτική  εκπομπή “Happy Day” του ALPHA, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, καθώς κίνησε το ενδιαφέρον ως παράδειγμα προς μίμηση.  Το τηλεοπτικό συνεργείο επισκέφθηκε το σχολείο, νωρίς το πρωί, και πραγματοποίησε ένα εκτενές ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από την Διευθύντρια κ. Αν. Κατσούγκρη και τον εκπαιδευτικό κ. Στ. Αποστόλου, καθώς και εικόνες από το κυλικείο.

Η “Άποψη τώρ@” ήταν εκεί και μίλησε με τους εκπαιδευτικούς

Το Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου Ωρωπού πρότυπο, που λειτουργεί με καινοτόμες δράσεις

Ένα δημόσιο σχολείο που λειτουργεί με προδιαγραφές υψηλότερες κι από Ευρωπαϊκές, υπάρχει στο Συκάμινο του Δήμου Ωρωπού, χάρις την δημιουργική διάθεση των δασκάλων, των γονέων και των μαθητών. Ένα σχολείο πρότυπο, που θέλει να είναι ανοιχτό στη κοινωνία και να δίνει ίσες ευκαιρίες για ουσιαστική πραγματική παιδεία στα παιδιά.

Το Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου είναι ένα πρότυπο, σύγχρονο  σχολείο με δράσεις που αναβαθμίζουν το ρόλο του εκπαιδευτικού και βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Ψυχή του εγχειρήματος  η Διευθύντρια κα Αν. Κατσούγκρη  και μια χούφτα εκπαιδευτικών όπως οι κ. Στ. Αποστόλου, Χρ. Βόλλας και Φ. Μπατσούλης και οι κες Γκαλιάτου Θεοδοσία, Ζήκου Αθανασία και Κεντανιάν Αλίς. Κυρίως όμως χάρις την αμέριστη στήριξη και αρωγή του Σχολικού Συμβούλου κ. Εμ. Κουμπιά. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν το εκπαιδευτικό όνειρό τους. Με την «τρέλα» τους και την αγάπη τους για τα παιδιά, δημιούργησαν ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες  εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες. Ζουν την εκπαιδευτική ζωή και την απολαμβάνουν πέρα από τις συμβατότητες  που προκαλούν  οι οικονομικές απολαβές και ο χρόνος. Εκπαιδευτικοί πρότυπα, στολίδια, σε μια μικρή γωνιά της Αττικής, στο Δήμο Ωρωπού που παλεύουν μόνοι για να κάνουν πράξη το όραμά τους και σε μια χώρα που ζει την παρακμή της

Απέναντι τους έχουν να αντιπαρέλθουν ένα απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, ένα Υπουργείο Παιδείας, παντελώς,  αδιάφορο, σχεδόν, εχθρικό σε κάθε καινούργια καινοτόμο δράση  και φυσικά την συναδελφική αντιπαλότητα. Σύμμαχοι οι γονείς των παιδιών… Και το αποτέλεσμα καταπληκτικό.

Στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου των 115 μαθητών λειτουργεί, εδώ και πέντε χρόνια, πρότυπο Οικολογικό Κυλικείο όπου οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ με τους γονείς τους κάθε εβδομάδα αποφασίζουν τα προϊόντα που θα παραχθούν από βιολογικά υλικά. Πίττες με φύλλο, χαλβάς, κέικ, μπάρες δημητριακών και χυμοί σε συμβολικές τιμές θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν  την υγιεινή διατροφή και την αναγκαιότητά της αλλά και στο να αντιληφθούν τους όρους κατανάλωσης  και αυτοδιαχείρισης των οικονομικών  τους. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται θα τα χρησιμοποιήσουν για την σχολική εκδρομή αλλά και για τη βοήθεια άπορων συμμαθητών τους ώστε να μπορέσουν κι αυτοί  να συμμετάσχουν σε θεατρικές παραστάσεις και σε άλλες εξωσχολικές δράσεις όπως φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για παράδειγμα πέρυσι στήριξαν συμβολικά το Χαμόγελο του Παιδιού.

Το πρότυπο κυλικείο του Δημοτικού Σχολείου Συκαμίνου προβλήθηκε και στην τηλεοπτική  εκπομπή “Happy Day” του ALPHA, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, καθώς κίνησε το ενδιαφέρον ως παράδειγμα προς μίμηση.  Το τηλεοπτικό συνεργείο επισκέφθηκε το σχολείο, νωρίς το πρωί, και πραγματοποίησε ένα εκτενές ρεπορτάζ με συνεντεύξεις από την Διευθύντρια κ. Κατζούκρη και τον εκπαιδευτικό κ. Αποστόλου, καθώς και εικόνες από το κυλικείο.

Επίσης εφαρμόζεται  πρόγραμμα συνεκπαίδευσης της Α΄ και Β΄ τάξης με το Ειδικό Σχολείο Χαλκουτσίου για  κοινές δράσεις, όπου μάλιστα θα έχουν και κοινή σχολική εκδρομή.

Πρόγραμμα διαχείρισης για τη ζωή του διαλείμματος με επιδαπέδια παιχνίδια όπως σκάκι και ντάμα  κάτι που έχει εξαλείψει ολοκληρωτικά το σχολικό bulling.

Το σχολείο διαθέτει τη δική του ιστοσελίδα, αίθουσα Πληροφορικής με είκοσι υπολογιστές και ένα διαδραστικό πίνακα, μάθημα θεατρικής αγωγής, το μάθημα της Ιστορίας γίνεται χωρίς τη χρήση των σχολικών βιβλίων και στηρίζεται στην  μάθηση στοιχείων από την ομηρική ζωή των κατοίκων, ενώ κάθε χρόνο γίνεται ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο για τη ΣΤ’ τάξη.

Η Διευθύντρια κα Αν. Κατσούγκρη  εξειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή  με μεταπτυχιακά και τώρα σε λίγο  διδακτορικό  στο ίδιο αντικείμενο, συγγραφέας για παιδιά με μαθησιακές ανάγκες και ο κ. Στ. Αποστόλου, είναι μέντορες για την ένταξη παιδιών με ΔΕΠΥ και Αυτισμό στο τυπικό σχολείο μετά από τρίχρονη εκπαίδευση. Του χρόνου αναμένεται και η επίσημη πιστοποίησή τους, ως Μέντορες, από αντίστοιχο Αγγλικό Σχολείο.

Μάλιστα λειτουργούν πρόγραμμα συνεργασίας με το ίδρυμα  Λασκαρίδη  όπου είναι εξειδικευμένο σε αυτές τις περιπτώσεις παιδιών.

Παράλληλα από πέρυσι λειτουργεί και ο λαχανόκηπος υπό την καθοδήγηση του κ. Χρ. Βόλλα και τη συνεργασία της ΜΚΟ ΠΑΚΟΕ και του Συλλόγου Γονέων, όπου σε μικρή έκταση η οποία  έχει παραχωρηθεί από ιδιώτη, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα. Τον Ιούνιο αναμένουν τα πρώτα μαρούλια και τις ντομάτες τους.

Το Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου του Δήμου Ωρωπού είναι μια όαση μέσα σε ένα ομιχλώδες αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα Δημόσιο σχολείο που ξεπερνάει ακόμα και τα ευρωπαϊκά σχολεία. Μια αχτίδα φωτός , μια ελπιδοφόρα νότα που δεν πρέπει κανέναν να αφήνει αδιάφορο. Και το ερώτημα που πλανάται είναι πόσο ακόμα το Υπουργείο Παιδείας θα εθελοτυφλεί και θα κωφεύει απέναντι στη δημιουργική δράση άξιων εκπαιδευτικών, αντί να τους έχει οδηγούς και πρωτοπόρους ώστε κι άλλα σχολεία να ακολουθήσουν τα βήματά τους για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο που θα δίνει γνώση αλλά και ουσιαστική παιδεία.

Δείτε το βίντεο: protypo-mathitiko-kylikeio-poy-mageireyoyn-oi-mathites