Στους δρόμους της παράδοσης η ΒΑΛΕΖΑ 2019 στη Μαλακάσα


Η παράδοση τηρήθηκε και φέτος απαρέγκλιτα καθώς, την Κυριακή 10 Μαρτίου, τελευταία μέρα της Αποκριάς, ο  Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαλακάσας «Φύση & Δράση», διοργάνωσε  το έθιμο της φωτιάς ή αλλιώς της Βάλεζα.

Με μια αποκριάτικη πομπή, οι καρναβαλιστές ξεκίνησαν από την Κοινότητα συνοδευόμενοι από μια παλιά αυθεντική λατέρνα που γύρω τις τσιγγάνες χόρευαν ταξιδεύοντας μας σε μια άλλη μακρινή, αλλά τόσο αγαπημένη εποχή.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει πάντα προσπάθειες  που στόχο έχουν  να διατηρήσουν τα ήθη και έθιμα, την ιστορία και το χθες του Τόπου.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τον κόσμο που παρευρέθηκε και ευχήθηκε χρόνια πολλά, ενώ η κα Αθηνά μίλησε για το έθιμο της Βάλεζας και τις ρίζες του.

Η φωτιά άναψε, όχι απλά για να εξαγνίσει από τα κακά, αλλά και για να «ανασκαλέψει» τις μνήμες των μεγαλύτερων και να διδάξει τους νεότερους, θυμίζοντας πως στη δεκαετία του 1960 το έθιμο αυτό το ζούσε έντονα όλος ο κόσμος.

Οι νέοι χόρευαν γύρω από τη φωτιά και οι ηλικιωμένοι τραγουδούσαν, ενώ τα παιδιά φρόντιζαν να βρουν ξύλα για να διατηρήσουν τη φωτιά αναμμένη μέχρι το πρωί. Εκεί γινόταν και το νυφοπάζαρο, έχοντας την ευκαιρία οι νέοι να γνωριστούν μεταξύ τους και να ξεκινήσουν ένα αγνό ειδύλλιο.

Τα δρώμενα, ο χορός, η σάτιρα, η χορωδία με μαέστρο την κα Αθ. Βόγλη και τα πλούσια εδέσματα έδωσαν μια ξεχωριστή ομορφιά. Μια ζεστή Μαρτιάτικη  βραδιά που ζεστάθηκε ακόμα περισσότερο  από την αστείρευτη  διάθεση όλων για χορό και διασκέδαση.

Η παρέλαση των μασκαράδων στον κεντρικό δρόμο της Μαλακάσας με την παραδοσιακή λατέρνα και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου έδωσαν το σύνθημα της αποκριάτικης  γιορτής. Μιας γιορτής όπου κυριάρχησε το κέφι ο χορός και το τραγούδι.

Εκεί, στο παλιό κτήμα Συγγρού, οι κάτοικοι της Μαλακάσας και εκατοντάδες επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων μεταμφιεσμένοι, έστειλαν το μήνυμα ότι, όπως και τότε το 1960, έτσι και τώρα, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή είναι διαρκής παρά τις δυσκολίες.

Η διοργάνωση και η κατάθεση ψυχής όλων όσων συμμετείχαν, μας θύμισε πως τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή μας από να μη χάνουμε την ελληνικότητα μας και την πίστη μας στα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μέσα σε όλη αυτή τη δεινή κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα και ως άνθρωποι αξίζει να κρατήσουμε την ταυτότητα μας, χωρίς να ξεχνάμε τις ηθικές και παραδοσιακές μας αξίες που μεταφέρθηκαν σε εμάς από γενιά σε γενιά.

Στην προσπάθεια αυτή συνέχισης και αναβίωσης των εθίμων μας, ο Σύλλογος Μαλακάσας, η Πρόεδρος και τα μέλη του, καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση, με κέφι, μεράκι και αστείρευτη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Φέτος τα δρώμενα σατίριζαν γνωστό τηλεοπτικό σόου, ενώ αναβίωσαν παλιά επαγγέλματα που σήμερα τείνουν να εκλείψουν. Ξεχωριστή στιγμή η παρουσία της λατέρνας που γύρισε τις θύμισες όλων πολλά χρόνια πίσω. Σε κάποιες άλλες καλές πιο αγνές εποχές χωρίς πολλά λεφτά αλλά και χωρίς οικονομική κρίση, αλλά με περίσσιο φιλότιμο.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας κ. Γιώργος Σιδέρης,  ο υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γ. Γιασημάκης με υποψηφίους του συνδυασμού του, πολλοί Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, καθώς και ο Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Οικονομάκος.