Στους 247 έφτασαν οι νεκροί στο Αματρίτσε από το φονικό σεισμό

25.8.2016

Εκατόμβη νεκρών στην Κεντρική Ιταλίας από το σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή Αματρίτσε,  χθες  στις 3 και 36 το πρωί, ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 247  εκ των οποίων πολλά είναι παιδιά. Την ίδια ώρα ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών  θα αυξηθεί δραματικά μεγαλώνει καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί αγνοούμενοι. Εκατοντάδες οι εκτοπισμένοι, νύχτα φόβου, μετασεισμών και ασταμάτητου σκαψίματος.

Οι επιχειρήσεις για ανεύρεση επιζώντων συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, υπό το φως φακών-ρεύμα δεν υπάρχει σε αρκετές από τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές- και ακόμη και με τα χέρια.

Οι μικρές εκλάψεις ελπίδας δεν λείπουν -η ανάσυρση μίας 10χρονης από τα ερείπια στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, υπό τα χειροκροτήματα διασωστών, τη νύχτα δίνει δύναμη στους Ιταλούς- όμως η συνολική εικόνα καλλιεργεί προσδοκίες για ακόμη υψηλότερο απολογισμό: Το 90% όσων ανασύρονται είναι νεκροί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διασώστες από το Ριέτι.

Ένα από παλιότερα ξενοδοχεία στο Αματρίτσε, το Hotel Roma έχει γίνει σύμβολο τηςτραγωδίας που έπληξε την περιοχή :Το ξενοδοχείο έχει  καταρρεύσει, σχεδόν, ολόκληρο -μόνο η είσοδός του μένει να θυμίζει πού στεκόταν- ενώ στο εσωτερικό βρίσκονταν 70 άτομα.

Από αυτούς, έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μόνο δύο μέχρι στιγμής. Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η ανάσυρση ενός 11χρονου αγοριού νεκρού, το οποίο αρχικά είχε δώσει σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια που τελικά όμως σίγησαν.

Μέχρι στιγμή οι τραυματίες έχουν φτάσει τους; 368. Η συγκυρία επιβαρύνει την κατάσταση, επειδή στα ορεινά χωριά της περιοχής που χτυπήθηκε δεν βρίσκονταν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και αρκετοί που επιστρέφουν για το τέλος Αυγούστου στον τόπο καταγωγής τους.

 Με κουβέρτες στο δρόμο ή σε σκηνές υπό τον χορό των μετασεισμών

Σε χιλιάδες -τουλάχιστον 2.500, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ- φτάνουν όσοι πέρασαν τη νύχτα προς Πέμπτη έξω στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο, είτε καλυμμένοι με κουβέρτες είτε μέσα σε σκηνές. Οι συνθήκες όμως ήταν το μικρότερό τους πρόβλημα, επειδή τη νύχτα συνεχίζονταν οι μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να σπέρνουν ξανά πανικό.

Ο δυνατότερος ήταν 5,4 βαθμών και ο τελευταίος ισχυρότερος 4,5 βαθμών, μετά τις πέντε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου προειδοποιούν πως δεν αποκλείονται και νέοι μετασεισμοί.

Η κινητοποίηση είναι τεράστια, με πυροσβεστική και στρατό να έχουν αναπτυχθεί στις σφοδρότερα πληγείσες περιοχές ενώ μαζί τους έσκαβαν όλη τη διάρκεια της νύχτας εθελοντές -από αγρότες και οικοδόμους με εκσκαφείς μέχρι ιερείς. Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές εκφράζουν παράπονα ότι η βοήθεια άργησε να έρθει.