Στους 83 έχει ανέλθει ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε ακόμα ένας τραυματίας που νοσηλευόταν.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατέληξε ένας 73χρονος εγκαυματίας ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ.
Νωρίτερα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ο απολογισμός της τραγωδίας από τις πυρκαγιές στην Αττική ήταν 82 νεκροί.
Όπως ανακοίνωσε λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ακόμη δεν έχουν γίνει ξεκινήσει οι επιχειρήσεις στα κλειστά σπίτια των πυρόπληκτων περιοχών, την ώρα που σε δεκάδες ανέρχονται οι αγνοούμενοι.
«Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα. Διευκρινίζεται ότι στις οικίες οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν, προς το παρόν, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά».
Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.
Όπως είπε, η κατάσταση στην πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, συνεχώς βελτιώνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει εξαλειφθεί. Επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα έργου, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π.
Κατά τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται τα 2 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την Ισπανία, ως βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Η ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη
Νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών σχεδόν τα μισά από τα κτίρια που έχουν ελεγχθεί στις πληγείσες περιοχές έχουν κριθεί με κατοικήσιμα.
,Με τις έρευνες της Πυροσβεστικής στα καμένα σπίτια να συνεχίζονται, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.
Οι ταυτοποιήσεις διενεργούνται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ.
Όπως επιβεβαιώνει η ΕΛΑΣ, ήδη έχουν γίνει περισσότερες από δέκα ταυτοποιήσεις θυμάτων.
Στη συνέχεια και αφότου τα αποτελέσματα έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Εγκλημάτων και Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώνονται οι οικογένειες.
Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, κάνοντας λόγο για «μαζική καταστροφή».
Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους είτε από τις φλόγες είτε από πνιγμό στη θάλασσα. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στις 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης, διευκρινίζοντας πως η διαδικασία γίνεται με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.
Αγωνία για τους αγνοούμενους & αγώνας δρόμου για την ταυτοποίηση των σορών
Με την επιχείρηση απομάκρυνσης των καμένων αυτοκινήτων να κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, η αγωνία για τον εντοπισμό των αγνοούμενων κορυφώνεται.
Οι έρευνες πυροσβεστών και σωστικών συνεργείων συνεχίζονται από πόρτα σε πόρτα ενώ η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών συνεχίζεται…
Οι ιατροδικαστές, που κάνουν αγώνα δρόμου, μιλούν για «πρωτοφανείς εικόνες» και εξέφρασαν την ελπίδα ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται τμηματικά… Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς» είπε ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.
Χθες, και σήμερα, έξω από το νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί, εκτυλίχθηκαν σκηνές βγαλμένες από αρχαία τραγωδία. Συγγενείς και φίλοι αναζητούσαν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους, την ώρα που οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων συγκλονίζουν το Πανελλήνιο.
Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αγνοουμένων γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 199 της Πυροσβεστικής.
Ιατροδικαστής για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA
Η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων δήλωσε ότι «ευελπιστώ -και από την πληροφόρηση που έχω από τους συναδέλφους- ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μορφολογικής διερεύνησης και θα αποδοθούν οι σοροί, εφόσον βγουν και όλα τα αποτελέσματα του DNA, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η κάθε οικογένεια που θα πάρει τη σορό της θα αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτήν».
Και συμπλήρωσε ότι «κάποιες από τις σορούς έχουν αναγνωριστεί και οπτικά, γιατί αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρι να φτάσουν στο Σχιστό, οπότε κάποιοι συγγενείς ενδεχομένως να είχαν και οπτική εικόνα -βεβαίως εκεί που γίνεται. Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε έναν πατέρα να αναγνωρίζει τα παιδιά του, τα οποία δεν ήταν τα δικά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ανθρωπίνων σορών, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και απανθρακωμένα, οπότε σαφέστατα οπτική αναγνώριση είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον οικείο. Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA».
Για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, διευκρίνισε: «Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά οφείλω να σας πω -γιατί έχουμε ζήσει και ανάλογες περιπτώσεις και από το εξωτερικό- ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα […] οι συνάδελφοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ».
«Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους […] Γίνεται η συλλογή των σορών, όπως έγινε στο Σχιστό, οι σοροί μετά μεταφέρονται στο νεκροτομείο των Αθηνών. Υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνουν οι διαδικασίες των νεκροτομών, γίνεται όλος ο πλήρης έλεγχος, ο μορφολογικός, ο δακτυλοσκοπικός, φωτογραφικός, γίνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, όπου μπορούν να γίνουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν τμήματα ανθρωπίνων σωμάτων , οπότε είναι εκεί τελείως διαφορετική η διαδικασία. Και παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία τρέχει και μία διαδικασία παροχής πληροφοριών από τους συγγενείς και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς, γιατί ακόμη και αν υπάρχει μακροσκοπική αναγνώριση, οπωσδήποτε θα γίνει επιστημονικά και η αναγνώριση, η ταυτοποίηση της σορού μέσω DNA», ανέφερε η κ. Ζαγγελίδου.