Στο έλεος του χειμώνα στην Ειδομένη πέντε χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ η Μέρκελ αφήνει αιχμές για τη χώρα μας για το προσφυγικό

7.2.2016

Στο έλεος του χειμώνα βρίσκονται πέντε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη Ο Βαρδάρης, ο αέρας που φτάνει στον κάμπο της Μακεδονίας από την κοιλάδα του Αξιού εντός τους εδάφους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θερίζει από χθες τη μεθόριο στη Ειδομένη, κάνοντας πιο δύσκολη την παραμονή των εφτά χιλιάδων προσφύγων που περιμένουν περάσουν την διάβαση για να διασχίσουν τον “βαλκανικό διάδρομο” προς την Αυστρία και την Γερμανία.

Η χθεσινή νύχτα ήταν παγερή, ψιχάλιζε συνεχώς και κατά διαστήματα έπεφτε χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία δεν σκαρφάλωσε πάνω απ το μηδέν.

Άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, κατάκοποι από το μακρύ ταξίδι προσπαθούσαν να βολευτούν όπως- όπως στον καταυλισμό με τις σκηνές που έχουν στήσει κοντά στην μεθοριακή διάβαση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Χίλιοι διακόσιοι διανυκτέρευσαν στον καταυλισμό της Ειδομένης, με την ελπίδα ο τι θα περάσουν σήμερα τα σύνορα- και αυτοί ήταν οι τυχεροί.

 Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, στον αυλόγυρο ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων, στο ύψος του Πολυκάστρου, άλλοι πέντε χιλιάδες άντρες, γυναίκες, μικρά παιδιά περιμένουν να φτάσουν στην διάβαση της Ειδομένης και να προλάβουν να κάνουν και αυτοί το “μεγάλο βήμα” προς το όνειρο. Γιατί- ποιος ξέρει;-τα μηνύματα ότι μπορεί να κλείσει εντελώς η “στρόφιγγα” προς τον βορρά καταφθάνουν όλο και πιο ανησυχητικά στα προσφυγικά καραβάνια.

Μέρκελ

Κι όλα αυτά την ώρα που η Καγκελάριος Αν Μέρκετ το κόμμα της οποίας κατρακυλά κατακόρυφα στη Γερμανία εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού στην ΕΕ αφήνει αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της

«Εχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε η Καγκελάριος στο εβδομαδιαίο μήνυμά της. Ενδεχόμενη αποτυχία στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, τόνισε.

«Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα», σημείωσε η Μέρκελ, με το Reuters να σημειώνει ότι πρόκειται για έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.