Στο ίδιο έργο θεατές. Η Δημοτική Αρχή Ωρωπού στέλνει στην ανεργία άλλους πέντε συμβασιούχους-παρατασιούχους

Στο ίδιο έργο θεατές σε ένα ακόμα Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωρωπού, όπου η Δημοτική Αρχή, με το πρόσχημα ότι δεν έχει λεφτά πετάει στο δρόμο εργαζόμενους. Χθες, 13 Νοεμβρίου, ήταν η σειρά πέντε ακόμα εργαζόμενων συμβασιούχων-παρατασιούχων στον τομέα της καθαριότητας οι οποίοι μάλιστα έχουν κερδίσει και τα ασφαλιστικά μέτρα.

Ράγισε  καρδιές η συγκλονιστική έκκληση-παράκληση ενός εκ των συμβασιούχων του  κ. Γ. Πέτρου  ο οποίος με δυο απλά ανθρώπινα λόγια είπε το αυτονόητο: «Κύριοι δώστε μας το δικαίωμα να παραμείνουμε στην εργασία μας για να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε ψωμί στις οικογένειές μας».

Οι πέντε εργαζόμενοι και σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούσαν το αυτονόητο. Η Δημοτική Αρχή να αποδεχτεί πρόταση με στην οποία θα αναφέρονταν ότι καλύπτουν πάγιες και οι διαρκείς ανάγκες και ότι ο Δήμος θα καλύψει την μισθοδοσία τους, για να την χρησιμοποιήσουν στον δικαστικό αγώνα τους ως όπλο για να κερδίσουν τη μονιμοποίησή τους.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή του και αυτή την φορά έκαναν το καθήκον τους. Αρνήθηκαν στους εργαζόμενους το αυτονόητο. Το δικαίωμα να έχουν ελπίδα στην εργασία, καθώς δεν δεσμεύτηκε για την στήριξή τους, όσον αφορά τη μισθοδοσία τους. Δέχτηκαν μόνο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Πλην, του Αντιδημάρχου Καπανδριτίου κ. Γ. Τρομπούκη, ο οποίος τάχθηκε με το μέρος της Αντιπολίτευσης «αδειάζοντας» τα επιχειρήματα του Δημάρχου του. Άρα o κ. Τρομπούκης πιστεύει ότι λεφτά υπάρχουν ή έστω μπορούν να υπάρξουν και για τους συμβασιούχους.

Έτσι για μια ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή υπέστη μια νέα ήττα αναδεικνύοντας το σκληρό και αντεργατικό πρόσωπό της, καθώς η πρότασή της απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων.  Είναι αυτή  η Δημοτική Αρχή που ως Αντιπολίτευση, επί πέντε χρόνια, ζητούσε να στηρίζονται στους δικαστικούς αγώνες τους οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι εργαζόμενοι του Δήμου Ωρωπού.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αλήθεια κ. Δήμαρχε τι σας έχει οδηγήσει σε αυτή την οβιδιακή μεταμόρφωση και εσείς ένας, επί χρόνια, σκληρά εργαζόμενος του Δημοσίου εμφανίζεστε δίκην διώκτη; Μήπως, επειδή όπως είπατε, τελείωσαν τα ψέματα δηλαδή οι εκλογές και οι πολίτες που  σας τίμησαν με την ιερή ψήφο τους τώρα πρέπει  να τους τιμωρήσετε και  να τους στείλετε στην ανεργία; Ελπίζω πως αυτό ξεπερνάει κάθε τέτοια σας πρόθεση. Ή κυριαρχούν άλλα πολιτικά κριτήρια; Ούτε αυτό ελπίζω να συμβαίνει σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση είναι οδυνηρό. Η αλήθεια δεν κρύβεται. Ο Δήμαρχος Ωρωπού επιχειρεί να ξεπεράσει ακόμα και τον εαυτό του. Κραδαίνοντας ένα έγγραφο της Υπηρεσίας Οικονομικών,  διατείνεται ότι ο Δήμος δεν έχει ταμειακά υπόλοιπα. Πότε για τον μήνα Οκτώβριο και ενδεχομένως για τον Νοέμβριο, εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, της «επάρατης» θητείας του κ. Ρούσση. Πέρασαν όμως δυόμιση μήνες. Εκδόθηκαν περίπου 2 εκατ. εντάλματα, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρούσσης. Πληρώθηκαν οι υπάλληλοι, ο κακός ιδιώτης και όλα καλά… Μήπως τελικά μας κρύβετε κάποιο άλλο μυστικό το οποίο θα μας το ξεφουρνίσετε στις αρχές του χρόνου όταν θα τελειώσει η σύμβαση του κακού εργολάβου καθαριότητας και θα βρείτε τη μαγική λύση της αποκομιδής ενδεχομένως με κάποιον άλλον; Μήπως για αυτό είπατε στο Δ.Σ.  ότι οι 103 εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι πολλοί και δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν;. Κι έτσι να πέσουν οι μάσκες και να δούμε ποιοι είναι ή δεν είναι ψεύτες στη μικρή μας πόλη.

Κι όμως κ. Δήμαρχε λεφτά υπάρχουν και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.  Μιχ. Χασιώτης δεν είναι ψεύτης. Αρκεί να διαβάσετε σωστά τον προϋπολογισμό και θα το διαπιστώσετε και σεις, ιδίοις όμμασι.

Στον τρέχοντα προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένο ποσό, από ανταποδοτικά τέλη ύψους 25 εκατ ευρώ. Εσείς είπατε κ. Δήμαρχε ότι έχουν εισπραχθεί μόλις  10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5 και κάτι, για την καθαριότητα. Άρα υπάρχει στέρηση εσόδων.

Όμως για αυτό εκλεγήκατε. Να αντιστρέψετε την οικονομική εικόνα του Δήμου.  Μέλημα σας θα πρέπει να είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να αυξήσετε σημαντικά το ποσό των εσόδων. Μέλημά σας θα πρέπει να είναι να  οργανώσετε το σύστημα είσπραξης  και να πατάξετε τους «μπαταχτσήδες» συμπολίτες σας που δεν πληρώνουν.

Αβίαστα τίθεται το ερώτημα: Τι έχετε κάνει ως Δημοτική Αρχή  για αυτό μέχρι σήμερα; Ποια η μεταβολή των εισπράξεων του δήμου τους δυόμισι τελευταίους  μήνες; Μπορούν οι πολίτες  να έχουμε μια επικαιροποιημένη ενημέρωση και όχι ένα έγγραφο του Σεπτεμβρίου με στοιχεία που, πιθανότατα, είναι του καλοκαιριού, παρά να κραδαίνετε, δίκην απειλής,  ένα έγγραφο που δείχνει μια παροδική, στιγμιαία εικόνα των ταμειακών υπολοίπων του Δήμου;

Με αυτό το έγγραφο  οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, στην ανεργία δεκάδες οικογένειες συμπολιτών μας. Είναι αυτοί των οποίων την ψήφο   ζητούσε,   μετ’ επιτάσεως, προεκλογικά  η σημερινή Δημοτική Αρχή, τάζοντας  λαγούς με πετραχήλια.

Δυστυχώς είστε η μόνη Δημοτική Αρχή ανά την επικράτεια η οποία  λαμβάνει τέτοιες αντεργατικές αποφάσεις. Αποτελείται εθνικό πρότυπο προς αποφυγήν.

Λαϊκισμός δεν είναι να θέλεις να διατηρήσουν την εργασία τους συμβασιούχοι που επί πέντε χρόνια παλεύουν για το ψωμί της οικογένειάς τους. Λαϊκισμός  είναι  να ζητάς την ψήφο των πολιτών και την επαύριον να τους εμπαίζεις όταν καταθέτεις πρόταση με την οποία αποδέχεσαι ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά δεν δεσμεύεσαι για την μισθοδοσία τους. Και αυτό είναι το βασικό κριτήριο ενός δικαστηρίου για να μην υπάρξουν επέκεινα και για τις δύο πλευρές, εργοδότη και εργαζόμενους.