Στο αέρα η συμφωνία για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO

30.6.2016

Στον αέρα η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO μετά τις παρεμβάσεις Δρίτσα για αλλαγές στην υφιστάμενη συμφωνία στο παρά πέντε της μετάβασης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρας στην Κίνα. Πρόκειται για την πρώτη ξένη μεγάλη επένδυση στη χώρα την οποία η κυβέρνηση αδυνατεί να ολοκληρώσει με επιτυχία εξαιτίας των ιδεοληψιών της και της αριστερής φιλοσοφίας που διαπερνά αρκετά από τα στελέχη της.

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας αποφάσισε να αλλάξει όρους της συμφωνίας με αποτέλεσμα οι Κινέζοι να αντιδράσουν άμεσα, καθώς με επιστολή της μιλούσε για αλλαγές εκτός συμφωνίας και απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με ακύρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του ΟΛΠ. Μέσα σε αυτό το κλίμα της εμπλοκής , η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε εσπευσμένη κατάθεση τροποποιήσεων και νομοτεχνικών βελτιώσεων προκειμένου να επαναφέρει στην αρχική της μορφή τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO και να αποφύγει δυσάρεστες ανατροπές.

Ενδεικτικό είναι πως ο εκνευρισμός των Κινέζων για τις πρωτοβουλίες του κ. Δρίτσα, όπως καταγράφεται στην επιστολή της εταιρείας. Όπως αναφέρει η εταιρεία  οι τροποποιήσεις που έγιναν «αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμοδίου Υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ».

Αναδίπλωση Δρίτσα: Θα ληφθεί υπόψη η επιστολή της COSCO
Αμέσως υπήρξε αναδίπλωση του υπουργού που είπε ότι θα ληφθεί υπόψη η επιστολή της COSCO και ακολούθησαν πληροφορίες από το Μαξίμου πως όλα οφείλονται σε μια παρεξήγηση μαζί με διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες διευκρινήσεις, εξηγήσεις ή ακόμη και αλλαγές ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και αντιρρήσεις.