Στο Βερολίνο το συνέδριο για την γενοκτονία των Ποντίων   25-26 Φεβρουαρίου

13.2.2016

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, στη σημαντικότερη στιγμή της διαδρομής της, διοργανώνει στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2016 στο Βερολίνο, το πρώτο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “1916-1923, η Εκδίωξη, η Εξολόθρευση και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου” σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας της Διασποράς και των Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ που θα φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο, Humboldt-Universität zu Berlin (Senatssaal), Unter den Linden 6, D-10117 Berlin.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την 23η Απριλίου 2015 και την ιστορική δήλωση στο Βερολίνο του προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας κ. Γκάουκ, στην οποία δημόσια και με πολιτική παρρησία αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Ο.Σ.Ε.Π.Ε. αναγνωρίζει το θεσμικό της ρόλο και επιδιώκει την έναρξη διεθνούς ακαδημαϊκού διαλόγου για τη διαχρονική αποκάλυψη των εγκλημάτων Γενοκτονίας, την καταδίκη των αλλοτινών και σύγχρονων θυτών, το σεβασμό της Μνήμης των θυμάτων και της αποτροπής νέων εγκλημάτων κατά των λαών.

Το συνέδριο, με πρωτότυπο τίτλο “Die Vertreibung und Vernichtung und der Genozid an den Pontos-Griechen. 1916-1923″, τελεί υπό την αιγίδα του ZMS Zentrum für Mittelmeerstudien, Bundesministerium für Bildung und Forschung-Südosteuropa Gesellschaft / Humbolt Universität zu Berlin (Κέντρο Μεσογειακών σπουδών / Υπουργείο για την εκπαίδευση και έρευνα των κοινωνιών της νοτιοανατολικής Ευρώπης-εντολοδόχος Πανεπιστήμιο Βερολίνου), ενώ επιχορηγείται από το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Το πρόγραμμα, του οποίου την έναρξη θα χαιρετίσει ο τουρκικής καταγωγής, ακτιβιστής βουλευτής του κόμματος των πρασίνων της Γερμανίας, Cem Özdemir, συντονίζεται από το συνδιοργανωτή φορέα “Institut für Diaspora und Genozidforschung Ruhr-Universität Bochum-Historisches Institut”.