Στο Καπανδρίτι τα παιδιά κατασκεύασαν παραδοσιακούς χαρταετούς

Η κατασκευή του χαρταετού ήταν πάντα μια τέχνη που ήθελε υπομονή, μελέτη στα ζύγια και καλά υλικά. Το πέταμα του χαρταετού ήταν μια ιεροτελεστία. Από τις πιο ευχάριστες στιγμές της Αποκριάς.

Μικροί κόβαμε εφημερίδες, ψάχναμε καλάμια στα χωράφια,  φτιάχναμε ψαρόκολλα και αγοράζαμε  σπάγκο από τα μπακάλικα. Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να αγοράζουμε υλικά από το εμπόριο. Έτσι χρειάζονταν ώρες ασχολίας  γεμάτες απρόοπτα για την κατασκευή του χαρταετού. Μας αποζημίωνε το αποτέλεσμα. Κι αυτό ήταν η παιδική ικανοποίηση μας.

Σήμερα η κατασκευή του χαρταετού είναι πιο απλή υπόθεση. Υπάρχουν έτοιμα και καλύτερα   υλικά. Απλά χρειάζεται χρόνος και  καλή διάθεση. Αγάπη για την κατασκευή του.

Αυτή τη χαρά της κατασκευής του χαρταετού είχαν την τύχη να γευτούν τα παιδιά στο Καπανδρίτι, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, όπου η αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας πλημμύρισε  από μικρά και μεγάλα παιδιά, τα οποία  με κέφι και χαρά προσπάθησαν να κατασκευάσουν πολύχρωμους χαρταετούς!

Ένα μελίσσι από παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες η κάθε μια από τις οποίες ανέλαβαν την προετοιμασία των κομματιών του χαρταετού. Έτσι άλλα παιδιά ανέλαβαν να δέσουν   με μαστοριά τα πηχάκια και τα ζύγια, άλλα κολλούσαν τις πολύχρωμες κόλλες και άλλοι ετοίμαζαν τις ουρές από εφημερίδες ή κομμάτια πλαστικής σακούλας.

Το αποτέλεσμα εξαιρετικό, καθώς τα παιδιά διδάχτηκαν την κατασκευή του χαρταετού από τους μεγάλους, έπαιξαν και ευχαριστήθηκαν. Από την άλλη, οι μεγάλοι αναπόλησαν τα παιδιά τους χρόνια  κι έγιναν για λίγο παιδιά. Μια συνύπαρξη γενιών, που όμως τους ενώνει η αγάπη για τον χαρταετό. Για μια τέχνη που δεν πρέπει να χαθεί, όπως και το πέταμα του, που μας δίνει τη χαρά να κερδίσουμε έστω  και για λίγο τους αιθέρες. Να γίνουμε παιδιά. Να νοιώσουμε τη διαφορετικότητα της Αποκριάς.

Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου μετά από ιδέα της Προέδρου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Καπανδριτίου κας Μαρίας Ντάση, που πρέπει να γίνει θεσμός, γιατί ο χαρταετός θυμίζει το πέταγμα των ονείρων μας και τις προσδοκίες μας, που αγκάλιασαν ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Βελτανιώτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Μαντάς.

Χρόνια πολλά, Καλές Αποκριές σε όλους!