Στο ΣτΕ θα προσφύγει η ΕΣΕΕ ώστε να μην ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.

 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν εργαζόμενοι και εργοδότες κατά της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τροποποίηση του νόμου 4177 όπου προβλέπει τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Μάλιστα αντίθετη σε κάθε σενάριο της επικείμενης υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δηλώνει η ΕΣΕΕ.

Το σχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, παρά τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών και συλλόγων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη κάποιοι μεταχειρίζονται το επιχείρημα της «απελευθέρωσης» σε μια αγορά, όπου η οικονομία της τελεί υπό περιορισμό, το τραπεζικό σύστημα παραμένει φυλακισμένο, ενώ η επιχειρηματικότητα δέσμια των capital controls. «Είναι αυτοί που αγνοούν ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση, όπως αυτή στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε για να αντιμετωπιστεί η απειλή της στροφής των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, την ώρα που είναι κλειστά τα καταστήματα. Αυτή η απειλή, όμως, ακόμη δεν υπάρχει στη χώρα μας, γιατί το παραδοσιακό εμπόριο συμβαδίζει με το ηλεκτρονικό εμπόριο, που λειτουργεί συμπληρωματικά».

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει ότι η πραγματική απειλή που βλέπουν οι έμποροι να κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και αποτελεί εσωτερική αγωνία όλων είναι η μονιμοποίηση της έλλειψης χρημάτων στους καταναλωτές. «Όσο για την υπουργική απόφαση, που δυστυχώς αποτελεί προαπαιτούμενη εκκρεμότητα για την εκταμίευση της δόσης, μόλις αυτή εκδοθεί, είναι ήδη αποφασισμένο, ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα προσφύγουμε επί της αρχής στο ΣτΕ…» προσθέτει.