Στο στόχαστρο οι συντάξεις των 800-900 ευρώ-Διπλό ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

8.11.2015

Ανάλογα με τις αυξομειώσεις του ΑΕΠ θα προσαρμόζεται και η εθνική σύνταξη, καθώς επίσης και σε πολλαπλές ρήτρες που θα οδηγούν στη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα βασιστεί η οριστική πρόταση του κ. Κατρούγκλου για το νέο ασφαλιστικό. Βάσει του περιορισμένου χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο κ. Μοσκοβισί, η πρόταση αυτή πρέπει να παρουσιαστεί στους Θεσμούς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ανησυχία στην Κυβέρνηση προκαλεί η δυστοκία που υπάρχει να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος της εξοικονόμησης 2,2 δισ. ευρώ (ή 1,25% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2015-16 μέσω της «ποσοστικοποίησης» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με αποτέλεσμα να πιέζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ακολουθήσει τρεις εναλλακτικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη στοχεύει στη μείωση των μεσαίων κύριων συντάξεων ύψους 800-900 ευρώ, που εισπράττουν εδώ και 10-20 χρόνια συνταξιούχοι από το Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία, οι οποίοι βγήκαν νωρίς στις σύνταξη, ήτοι σε ηλικία 50-62 ετών.

Μια ακόμη κατεύθυνση στρέφεται στη διατήρηση της αυτονομίας των επικουρικών ταμείων, εφαρμόζοντας περικοπές στις συντάξεις. Το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της επικουρικής στην κύρια σύνταξη αποτελεί αιτία πολέμου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να μειωθούν οι συντάξεις με τη θέσπιση πλαφόν (ανώτατη σύνταξη 350 ευρώ) ή με τον αναδρομικό επαναϋπολογισμό τους προκειμένου το ποσό να μην υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού.

Η τελευταία κατεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας οδεύει προς την πρόκριση ενός συνδυασμού μέτρων προκειμένου να μην πέσει όλο το βάρος στις περικοπές των συντάξεων, αισιοδοξώντας μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα «ανακαλύψει» ανύπαρκτα ισοδύναμα. Μία από τις προτάσεις που παραμένουν εν ισχύ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών, είναι η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους μισθωτούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μοσκοβισί, σε συνάντηση του με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν απέρριψε την πρόταση για την αύξηση της εισφοράς, αλλά την άκουσε με κατανόηση.

Εξετάζοντας το ενδεχόμενο της αύξησης του μη μισθολογικού κόστους, γίνεται αντιληπτό ότι θα στερηθούν οι μισθωτοί ένα μικρό ποσό έξτρα καθαρού εισοδήματος που απολάμβαναν από τον Ιούλιο του 2014. Σε απολύσεις και λουκέτα θα οδηγήσει η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως προειδοποιούν σύσσωμες οι εργοδοτικές οργανώσεις, ενώ αντίθετα τα ταμεία θα βγουν ωφελημένα, καθώς η αύξηση των εισφορών θα ενισχύσει τα ετήσια έσοδά τους κατά 800 εκατ. ευρώ.