Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 22 Ιουλίου 2015, με διαδικασίες εξπρές θα βγαίνουν στο «σφυρί» τα στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο». Ο πλειστηριασμός θα γίνεται βάση της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, γεγονός που επιτρέπει στις Τράπεζες να εκπλειστηριάσουν την περιουσία του κόσμου έναντι ενός εξευτελιστικού τιμήματος, καθώς οι εμπορικές αξίες είναι πλέον πολύ χαμηλές. Με τον τρόπο αυτό όσοι έχουν τα δάνεια τους στο «κόκκινο» και την περιουσία τους θα χάνουν και υπερχρεωμένοι θα εξακολουθούν να είναι στις Τράπεζες.
Μετά την χθεσινή ψήφιση από την Βουλή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προβλέπει πλειστηριασμούς με διαδικασίες εξπρές. το πολύ μέσα σε τέσσερις μήνες, όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο» μπορεί να δουν τους κόπους και τα όνειρα μιας ζωής να χάνονται σε εξευτελιστικές τιμές βγαίνοντας σε πλειστηριασμό από τις Τράπεζες.
Οι δανειολήπτες που λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας πενταετίας αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων είναι παντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις Τράπεζες. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι άμεσος ο κίνδυνος της απώλειας της περιουσίας τους μέσα σε ελάχιστους μήνες, αφού οι δυνατότητες προσφυγής τους στην δικαιοσύνη περιορίζονται.
Για την εκτίμηση της αξίας ενός ακινήτου που κατάσχεται από τις Τράπεζες λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης, αξία που καθορίζει και την τιμή της πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό του ακινήτου.
Μέσα στο νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνεται απροκάλυπτα η δυνατότητα στις Τράπεζες να προσδιορίσουν μικρές εμπορικές αξίες στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να κάνουν μικρότερη απόσβεση στο χρέος τους σε αντίθεση με το κέρδος των τραπεζών που θα πολλαπλασιάζεται καθώς το υπόλοιπο της οφειλής των δανειοληπτών θα εξακολουθεί να υπάρχει.
Η προσβολή της διαδικασίας κατάσχεσης μέσω της νομικής οδού περιορίζεται στις 15 ημέρες, χρόνος ελάχιστος για την συγκέντρωση και κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενώ παράλληλα η προθεσμία υποβολής του πλειστηριασμού των ακινήτων περιορίζεται στις 60 ημέρες από τη μεταγραφή της σχετικής κατακυρωτικής έκθεσης.
Τα στάδια ανακοπής από τρία γίνονται δύο και ο οφειλέτης δεν έχει πλέον δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης ανακοπής, ενώ ο χρόνος που ορίζεται για την αναγγελία του πλειστηριασμού είναι μόνο 5 μέρες μέσα στις οποίες πρέπει να κατατεθούν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αίτηση της Τράπεζας.
Ο νέος Κώδικας έχει αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και δη από τους δικηγόρους, δικαστές και τις δικαστικές Ενώσεις, από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, από τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές, όχι όμως από την κατ’ επίφαση «φιλολαϊκή» Κυβέρνηση που τον επέβαλε δια της ψηφοφορίας της.