Στραμμένη η προσοχή του διεθνούς Τύπου στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί και σχολιάζει ο Διεθνής Τύπος τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης πήραν φωτιά οι πένες στα διεθνή πρακτορεία.

Η σκληρή στάση που θα τηρήσει η Μαδρίτη στο Eurogroup προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση της Ελλάδας να υποχωρήσει, απασχολεί το θέμα της El Mundo «Ή θα ζητήσουν παράταση ή τίποτα», επικαλούμενη πηγές από την κυβέρνηση Ραχόι.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις που ζητά ο Πρωθυπουργός για τα ναζιστικά εγκλήματα γράφουν η πορτογαλική Jornal do Noticias και η συντηρητική Ισπανική εφημερίδα ABC. Η El Pais εστιάζει στην αναγγελία της κοινωνικής πολιτικής του Πρωθυπουργού, αναφέροντας πως «Ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα πίσω, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ».

Ο Guardian σημειώνει:  «Ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα», ενώ ο τίτλος του το BBC είναι: «Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση».

Τα γερμανικά ΜΜΕ παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα το Spiegel αναφέρει ότι  «Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε», ενώ η Welt γίνεται ακόμα πιο καυστική γράφοντας πως «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο» επισημαίνοντας ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του, «δεν ακούστηκε τόσο έντονος όσο τις προηγούμενες ημέρες. Υποσχέθηκε, ωστόσο, πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τηρηθούν». Για τον κίνδυνο που θέτει την τελευταία διεθνή αλληλεγγύη κάνει λόγω η Handelsblatt κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου με τον τίτλο της: «Ο Τσίπρας διακινδυνεύει την τελική ρήξη».

Στη Γαλλία ο Monde γράφει: «O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη» και η L’Express επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Την ευρωπαϊκή περιοδεία της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας: ψήφος εμπιστοσύνης, έκτακτο Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής υπενθυμίζει η Figaro γράφοντας πως «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει χρόνο ούτε για να αναπνεύσει».

H ιταλική Repubblica σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προκαλεί την Ε.Ε. με την δήλωση του ότι θα τηρήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα ενώ Οι Irish Times εστιάζουν στην αναφορά του Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Στις ΗΠΑ Η Wall Street Journal εκτιμά ότι μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους της και το Bloomberg αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την απόρριψη του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας, δύο ημέρες πριν την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης». Οι New York times  επισημαίνουν στις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων έναντι των πολιτών και της κοινωνίας.