«Στριμωγμένος» ο Κατρούγκαλος με το ασφαλιστικό

24.11.2015

Αντιμέτωπος με τα πυρά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ,σήμερα, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, πιθανότατα στα μέσα του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διατήρηση των επικουρικών, μετά την πληθώρα κοινωνικών αντιδράσεων, αν και δεν έχουν προσδιοριστεί οι ακριβείς μειώσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Κατρούγκαλος κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε στο ότι «σκοπός η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να γίνει πιο ορθολογικό και δίκαιο και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται ο αναδιανεμητικός του χαρακτήρας».

Καθιερώνεται εθνική σύνταξη με «ρήτρα ανάπτυξης». Χορηγείται σε όλους όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλιση και αυτό σημαίνει ότι σύνταξη παίρνουν όλοι, ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός τόνισε πως στην εθνική σύνταξη προστίθεται η αναλογική σύνταξη με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος. Οι εισφορές υπολογίζονται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα, ενώ είναι  ενιαίοι οι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων.

«Δεν υπήρξε ενθουσιασμός…»

Κατά κοινή ομολογία πάντως, τα μέλη του κόμματος δεν πέταξαν και τη σκούφια τους. Αντιθέτως τόνισαν προς τον υπουργό την ανάγκη να γίνει κοινωνικός διάλογος και να υπάρχει ενημέρωση.

Η κυβέρνηση ανησυχεί έντονα για το ασφαλιστικό καθώς τα μηνύματα είναι ότι θα υπάρξει  σφοδρή  κοινωνική αντίδραση για αυτό ζητάει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα προσανατολίζεται να προτείνει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν το ασφαλιστικό και να δεσμευτούν όλα τα κόμματα στις αλλαγές.