Στυλιανίδης: Την Κυριακή αναμετρώνται δύο διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις

8.1.2016

Τις ιδεολογικές διαφορές των δύο υποψηφίων Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσε ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης μιλώντας, πρόσφατα, στο ΒΗΜΑ FM.

Ο  κ. Στυλιανίδης ερωτηθείς σχετικά για την εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη γνώμη του «συγκρούονται δύο ιδεολογικά ρεύματα. Το ένα είναι του τεχνοκρατικού, νεοφιλελεύθερου πνεύματος που εκφράζει με σαφήνεια, σοβαρότητα και τεκμηρίωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει μια κοινωνική αναφορά σε κοινωνικές και οικονομικές ελίτ και κατά τη γνώμη μου εκφράζει έναν καπιταλισμό που τελείωσε τον προηγούμενο αιώνα, με έναν πιο σύγχρονο τρόπο. Και από την άλλη πλευρά είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, της οικονομίας της αγοράς, που κάποιοι αμφισβητούν και τον όρο που χρησιμοποίησα επιστημονικά. Θέλω λοιπόν να τους παραπέμψω στα κείμενα της Ε.Ε. που έχουν υιοθετήσει στο ΕΛΚ ως επίσημη αντίληψη της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.»

Επεσήμανε ότι « Η κοινωνική οικονομία της αγοράς δεν είναι άλλο από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, από τη δυνατότητα ο πλούτος να επιστρέφει ίσες ευκαιρίες στους αυτοδημιούργητους νέους και φιλόδοξους επιστήμονες και επιχειρηματίες και να στηρίξει τους αδύναμους, τους οποίους έχει κάθε κοινωνία και πρέπει να τους προστατεύσει για να τους επανεντάξει στην αγορά εργασίας.»

Και πρόσθεσε « Επιμένω, διότι δεν έχει σημασία τι λέει ο ίδιος (ο κ. Μητσοτάκης), αλλά η πολιτική που πιστεύει, που ευαγγελίζεται και εφαρμόζει. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι μεταρρύθμιση στο Δημόσιο να απολύεις καθαρίστριες και δημοτικούς αστυνομικούς. Ειδικά όταν την προηγούμενη περίοδο είχαν φέρει με κινητροδότηση αύξηση ιδίων εσόδων στους δήμους 18,4%. Δηλαδή, ελάφρυναν τους πολίτες από τέλη και φόρους τα έσοδα που έφερναν οι δημοτικοί αστυνομικοί τότε. Επίσης, κοινή μας θέση είναι οι αποκρατικοποιήσεις και πολλές άλλες είναι κοινές μου θέσεις με τον Κυριάκο, αλλά οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις που δεν θα οδηγήσουν σε αντικατάσταση του κρατικού μονοπωλίου από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο, αλλά θα οδηγήσουν σε ένα γνήσιο ανταγωνισμό, προς όφελος του καταναλωτή. Κατά τη γνώμη μου, καλό μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων ήταν αυτό του ΟΤΕ που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή ή του λιμανιού του Πειραιά, που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, ή η παραχώρηση του management της Εθνικής Τράπεζας και η διεθνοποίηση της δράσης της με την αγορά της Finansbank την οποία ακουμπά σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ανακεφαλαιοποίηση και το κεφάλαιο που εισέπραξε από αυτήν την επέκταση συντήρησε την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή».