Στυλ Γονικότητας

Όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο, ο γονέας είναι υπεύθυνος για την ανατροφή, τη διδασκαλία, την κοινωνικοποίηση και την κηδεμονία των παιδιών του έως την ενηλικίωσή τους.

Έτσι λοιπόν πρέπει να προσφέρει στα παιδιά του εκτός των υλικών αγαθών (τροφή, στέγη, ένδυση κ.λ.π.), προστασία από εξωτερικούς κινδύνους, τη δυνατότητα κοινωνικοποίησής τους, υποστήριξη για την ανάπτυξη της προσωπικής τους ταυτότητας, δημιουργία σεξουαλικών προτύπων που θα το βοηθήσουν στη σεξουαλική του ωρίμανση, εκπαίδευση σε κοινωνικούς ρόλους και κανόνες και τέλος υποστήριξη για ν΄ αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να λαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Είναι σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά μας την κοινωνική και ηθική συμπεριφορά, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την ικανότητα να θέτουν και να επιτυγχάνουν στόχους, τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων, το σεβασμό στον εαυτό τους και τους άλλους καθώς και τις διαπροσωπικές δεξιότητες.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως μόνο εύκολο δεν είναι το έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και είναι απόλυτα φυσικό οι γονείς πολλές φορές να πελαγώνουν με τις απαιτήσεις και τα διλήμματα που παρουσιάζονται μπροστά τους καθημερινά.

Κάθε γονιός λοιπόν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό του στυλ γονικότητας επηρεασμένος από την προσωπικότητά του, από τη δομή της οικογένειας, τον τρόπο που η οικογένεια προέλευσής του συμπεριφερόταν στα παιδιά, τον τρόπο που οι φίλοι και γνωστοί μεγαλώνουν τα δικά τους , τις αξίες, πεποιθήσεις, κοινωνικό και οικονομικό τους υπόβαθρο και τέλος τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά τους, τους επηρεάζουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρούνται τέσσερις κατηγορίες σχετικές με το στυλ γονικότητας κι αυτές είναι: το αυταρχικό, το επιτρεπτικό, το αδιάφορο και το διαλεκτικό (Bigner & Gerhardt, 2020).

Για την καλύτερη κατανόησή τους θα φέρουμε ένα παράδειγμα και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε το δικό σας  στυλ, αλλά και αυτό που κατά τη γνώμη σας θα είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Κωστάκης λοιπόν ρωτάει τη μαμά του:

«Μαμά να πάω να παίξω με τον Τάσο;» και εκείνη απαντάει:

1.«Όχι.» στο γιατί όχι που ρωτάει ο Κωστάκης του ανταπαντάει «Γιατί έτσι και μη με ξαναρωτήσεις.»

2.«Αν πας να παίξεις, θα καθυστερήσουμε στην επίσκεψή μας στη γιαγιά. Κάνε ότι θέλεις»

3.«Ρώτησε τον πατέρα σου.»

4.«Δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα, γιατί θα καθυστερήσουμε. Θυμάσαι πως είχαμε πει να πάμε στη γιαγιά; Μπορείς να παίξεις μαζί του κάποια άλλη μέρα.»

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις παραπάνω απαντήσεις; Μπορείτε να δείτε ποια αντιστοιχεί σε κάθε γονικό στυλ;

Δε θα σας αφήσω με την απορία, η πρώτη απάντηση είναι του αυταρχικού γονέα, η δεύτερη του επιτρεπτικού, η τρίτη του αδιάφορου και η τελευταία του διαλεκτικού.

Τώρα, μπορείτε να σκεφτείτε ποια θα έφερνε τα καλύτερα αποτελέσματα για τη σχέση με το παιδί;

Αφήνοντάς σας με αυτό τον προβληματισμό, σας χαιρετώ μέχρι την επόμενη φορά που θα μιλήσουμε για την πειθαρχία και τα όρια, γιατί εσείς το ζητήσατε!

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, να περνάτε καλά γιατί το αξίζετε!