Συγγνώμη, λάθος: Tο μπέρδεμα με τις τράπεζες και την αναστολή πλειστηριασμών

Χθες Παρασκευή και ώρα 19:30, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε πως προχωράει σε αναστολή των πλειστηριασμών.

Όμως, περίπου μία ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 20:34, ενημέρωσε πως το αρχικό μήνυμα εστάλη εκ παραδρομής.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το πάγωμα των πλειστηριασμών για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε ευάλωτη οικονομική κατάσταση έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, ωστόσο, τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, σήμερα Σάββατο. Έτσι, η εν λόγω λάθος… συνεννόηση ενδέχεται να δημιούργησε το παραπάνω «αλαλούμ».

Η αρχική ανακοίνωση:

«11 Σεπτεμβρίου 2020

Οι τράπεζες αναστέλλουν, προσωρινά, τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Oι Τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, συνεπείς με την δέσμευση τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία εν μέσω COVID 19, έχουν προβεί μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος του 2020 σε εκτεταμένες αναστολές υποχρεώσεων για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών.

Παράλληλα οι τράπεζες  υποστηρίζουν  την υπαγωγή των δανειοληπτών, που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως, στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες ανακοινώνουν, επιπρόσθετα, ότι θα εξετάσουν αίτημα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, μέχρι την 31.12.2020, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες  πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά».

ieidiseis