Συγκινούν οι εικόνες του Αγιασμού των Υδάτων στον Ωρωπό

Συγκινούν οι εικόνες που είδαμε σήμερα στον Ωρωπό με τον Αγιασμό των Υδάτων να γίνεται με ελάχιστα άτομα, που μετέφεραν όμως τη δύναμη της πίστης όλων μας αυτή την Άγια μέρα των Θεοφανείων.

Με διακριτικότητα και τηρουμένων των αποστάσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με περίσσιο θάρρος και πίστη, Αγιάστηκαν τα Ύδατα σε μια εποχή όπου και η θρησκεία μας δοκιμάζεται.

Μέσα στη ζοφερή εικόνα του φόβου και του θανάτου που προκαλεί η πανδημία η Ορθοδοξία βίωσε, σήμερα, αλλιώτικα την μεγάλη Δεσποτική γιορτή των Θεοφανίων,  της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και  του καθαγιασμού των υδάτων.

Με ανοιχτές μεν τις εκκλησίες αλλά χωρίς πιστούς. Ελάχιστους με αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Χωρίς λιτανείες και την θρησκευτική αύρα  του φωτισμού. Αλλά με πολλούς θαρραλέους ιερείς που μετέβησαν στις προκυμαίες και έριξαν το Σταυρό στη θάλασσα για να αγιαστούν τα ύδατα. Ιερείς με φλόγα πίστης και σεβασμό στην αγιότητα της ημέρας. Με σεμνότητα και ταπεινότητα. Μαζί τους και οι πιστοί που με θάρρος τίμησαν τα Άγια Θεοφάνια,  αψηφώντας τα μέτρα της Πολιτείας η οποία ήθελε αρχικά κλειστές ακόμα και τις εκκλησίες. Ευτυχώς διασώθηκε η γιορτή  καθώς έγκαιρα  ανέκρουσε πρύμνα. Άνοιξαν οι εκκλησίες και οι πιστοί προσήλθαν να προσκυνήσουν να πάρουν αγιασμό και να ανάψουν ταπεινά ένα κεράκι.

Σε αυτό το πνεύμα της ελευθερίας με σεμνότητα και πίστη οι ιερείς στον Ωρωπό τόλμησαν να ρίξουν τον Σταυρό στη θάλασσα για να αγιαστούν τα νερά. Να ευλογηθούν οι ναυτικοί μας και είναι καλοτάξιδα τα πλοία μας.  Έδωσαν μια άλλη νότα στη καθημερινότητα σπάζοντας το φόβο και την αυστηρότητα των μέτρων τηρώντας  τα μέτρα. Γιατί όταν υπάρχει θέληση μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες. Τότε υπάρχει και τρόπος να τελεστούν οι Ιερές ακολουθίες και τα έθιμα της εκκλησίας, χωρίς ακρότητες.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους ιερείς μας που έλαβαν αυτή την πρωτοβουλία τηρώντας αυστηρά τα μέτρα αναδεικνύοντας και εκφράζοντας το θρησκευτικό αίσθημα ενός ολοκληρωμένου με τήρηση του τυπικού εορτασμού.

Ας ευχηθούμε το χρόνου ελεύθεροι χωρίς μέτρα να γιορτάσουμε τα Άγια Θεοφάνια με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα σε κάθε γωνιά της χώρας μας και στον Ωρωπό.