Συγκλονίζουν τα λόγια με ιερέα της πολύτεκνης μάνας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο

 Συγκλονίζουν τα λόγια της πολύτεκνης μητέρας δέκα παιδιών Μαρίας Σ. από τον Ωρωπό που πριν από μερικές μέρες έχασε τη ζωή της γυρίζοντας στο σπίτι της από τη δουλειά της στο Πολυδένδρι, όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματός της και έπεσε πάνω σε νταλίκα.

Είναι λόγια ψυχής που είχε  πει, πριν από καιρό, η  εκλιπούσα, στον πνευματικό της π. Δαμασκηνό και αποτυπώνουν  την αγάπη της και την πίστη της στο Θεό. Την αφοσίωσή της στην πολυτεκνία, σε μια περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε άγονη χώρα.

Όπως συγκλονιστικά ήταν και τα λόγια της προς τα παιδιά της, λες και προανήγγειλε την έξοδό της από τον μάταιο τούτο κόσμο.

«Αν μια νταλίκα πέσει πάνω μου και σκοτωθώ τι θα πείτε στα μικρότερα; Ότι η μαμά σκοτώθηκε ή ότι πήγε στον ουρανό;» αναρωτιόνταν η Μαρία.

Η 43χρονη Μαρία Σ. άφησε πίσω της δέκα αγγελούδια  – που οι ηλικίες τους ξεκινούν από τα 22 έτη με το τελευταίο να είναι 2 μηνών – μαία στο επάγγελμα, πτυχιούχος Θεολόγος, με οργανική Θέση στο Γυμνάσιο  Καπανδριτίου, αλλά και πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελεί παράδειγμα ζωής. Μια χαρισματική, φωτισμένη  γυναίκα που κουβαλούσε μέσα της το Θεό.  Που με τη σύντομη  διαδρομή της σε αυτό τον κόσμο  μας δίδαξε σε καιρούς χαλεπούς  τη δύναμη της ψυχής και το  κουράγιο που κουβαλούσε.

Κατά την εξόδιο ακολουθία η  οικογένεια της ήταν εκείνη που έδινε κουράγιο στον κόσμο και όχι ο κόσμος στην οικογένεια. Ο σύζυγός της και τα παιδιά της, σχεδόν, χαμογελούσαν κι έψαλαν κρατώντας την στα χέρια το Αναστάσιμο Χριστός Ανέστη… Αυτή ήταν και η απάντησή τους σε όσους, τους εύχονταν να έχει καλό παράδεισο… Χριστός Ανέστη απαντούσαν.

Η εκμυστήρευση μιας συνομιλίας της Μαρίας με ΄τον πνευματικό της για τις κουβέντες που είχε με τα παιδιά της κατά το παρελθόν είναι αποκαλυπτική της σκέψης και της ψυχικής της ανάτασης. Άλλωστε για κάθε χριστιανό ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η μετάσταση στη γειτονιά των Αγγέλων.

– Μαρία ανησυχείς για τα παιδιά σου τώρα που μεγάλωσαν; -Δεν υπάρχει καλύτερος πατέρας και παιδαγωγός από τον ίδιο τον Θεό. Κι όμως τα παιδιά του οι πρωτόπλαστοι αποφάσισαν να τον παρακούσουν καθώς και τις εντολές του και να φύγουν μακριά του… Εγώ δεν μπορώ παρά να αγωνίζομαι μόνο για μένα, για τα παιδιά μου απλά προσεύχομαι…

-Δεν τα νουθετείς; -Αν το ζευγάρι ζει αγαπημένο δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω. Αυτό από μόνο του αρκεί. Εγώ προχωρώ μέσα στο σπίτι και αισθάνομαι τα παιδιά μου σαν τα παπάκια, παντού με ακολουθούν για να συζητήσουμε…Αφού τους το λέω, παιδιά με κάνετε να αισθάνομαι σαν την πάπια, αφήστε με και λίγο μόνη…

– Είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η πολυτεκνία σώζει; – Όταν γνώρισα τον Σπύρο αποφασίσαμε να κάνουμε έως 5 παιδιά, το θεωρούμε ιδανικό αριθμό, αλλά πάντα χαιρόμασταν με το κάθε παιδί που θέλαμε άλλο ένα… Για να καταλάβεις πόσο το χαίρομαι που ακόμα και το τελευταίο (το δέκατο) δεν το αφήνω να το αλλάζουν τα παιδιά. Τους λέω αυτό είναι δικό μου παιδί, όταν κάνετε δικό σας, εσείς θα το αλλάζετε…. Τώρα στο έκτο όταν είχα ρωτήσει τον παππού τον Δαμασκηνό σε δική μου αγωνία σε σχέση με τα πνευματικά… αν ο Θεός την πολυτεκνία την προσμετρά και ως αγώνα, γιατί μου είχανε πει ότι πάνω από 6 ότι ο Θεός το βλέπει ως σταυρό….είχε συμφωνήσει! ”.

Διαβάστε: Σκοτώθηκε σε τροχαίο μητέρα 10 παιδιών, μέλος της Ένωσης Πολυμελών Οικογενειών Ωρωπού