Συγκλονιστική αποκάλυψη από τον Γ. Κυρίτση

 4.4.2016

Η κυβέρνηση περιμένει βία από τους πρόσφυγες – μετανάστες εξαιτίας της  απελπισίας τους

Κατηγορηματικός είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσας ότι μέχρι το Πάσχα το λιμάνι του Πειραιά θα αδειάσει, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμφανίσει μια άθλια εικόνα κατά την αναχώρηση των Ελλήνων προς τα νησιά για τις Άγιες μέρες αλλά και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου που συμπίπτει χρονικά.

Μιλώντας στο MEGA Σαββστοκύριακο είπε ότι υπάρχουν 2600 κενές θέσεις σε Κέντρα Φιλοξενίας κι ότι το πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση των προσφύγων –μεταναστών από διάφορους που δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθούν.

Σήμερα σύμφωνα με τον κ. Βίτσα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 4800 άτομα, ενώ σε όλη τη χώρα 52509 άτομα.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον  βρετανικό Observer ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιμένει βία από την πλευρά των προσφύγων λέγοντας «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι […]. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», μετά τα επεισόδια σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους, καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία» η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας.

«Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με περίπου 800 ανθρώπους να έχουν αποδράσει από κέντρο κράτησης στην Χίο» συνεχίζει ο Observer.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού εξήγησε πως από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η ΕΕ στην Ελλάδα, μόλις 200 έχουν φτάσει, συμπληρώνοντας: «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη».

Με τη σειρά του, στο υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά βρέθηκε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών που εκτελούν εκεί στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά θα μπορεί σε πλήρη λειτουργία να φιλοξενήσει 6.296 πρόσφυγες.

Πορεία προσφύγων στον Κατσικά

Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο προάστιο Κατσικά, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας. Επικεφαλής στην πορεία βρίσκονταν παιδιά και γυναίκες.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες περιφρουρούσαν την πορεία τους, ενώ τους ακολουθούσαν ομάδες αντιεξουσιαστών.

Κινητοποίηση στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

Σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι του Σαββάτου ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης–Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο, από πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων. Για τον ίδιο λόγο προχώρησαν στον αποκλεισμό της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρώτο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 200 πρόσφυγες, ενώ στο δεύτερο γύρω στους 50. Οι διαμαρτυρόμενοι επιτρέπουν τη διέλευση από τα δύο σημεία σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα φορτηγά, οι οδηγοί των οποίων κινούνται μέσω παρακαμπτήριων δρόμων.