Συγκλονιστική συναυλία του ΚΚΕ στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού για τον ένα χρόνο χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη

Συγκλονιστική, όσο και συγκινητική η συναυλία που διοργάνωσε, το  βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτέμβρη, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για να τιμήσει τον ένα χρόνο από το θάνατο του οικουμενικού  Μίκη Θεοδωράκη, στις Παλιές Ιστορικές Φυλακές Ωρωπού.

Παρόν και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχ. Χασιώτης και Β. Γεωργόπουλος.

Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν: «Κοντά σας όλη μου η ζωή» από ένα στίχο του Μ. Ελευθερίου στο τραγούδι του Μίκη «Επιστολή».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατά την προσέλευσή του στο χώρο επισκέφθηκε το κελί του Μίκη και δήλωσε τα ακόλουθα:

Να σημειώσουμε ότι το ΚΚΕ δώρισε μια σειρά από ντοκουμέντα, ένα σπάνιο αρχειακό υλικό, που είχε γράψει ο ίδιος ο Μίκης μέσα στις φύλακές του Ωρωπού.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον χώρο των Παλιών Φυλακών για να τιμήσει τον μεγάλο έλληνα αγωνιστή της δημοκρατίας και να επισκεφθεί το κελί του παρά τον άστατο καιρό. Τον χώρο όπου φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από τον Οκτώβρη του 1969 μέχρι τον Απρίλιο του 1970.

Λαοθάλασσα!Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και συγκινητική.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Π.Γ. της Κ.. του ΚΚΕ ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες και την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και στις ημέρες που φυλακίστηκε στον Ωρωπό.

Μεταξύ άλλων ο Θ. Χιόνης τόνισε: «Μπορεί να πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τον τελευταίο αποχαιρετισμό, όμως, παρά τη φυσική πια απουσία, τα τραγούδια του, οι μελωδίες του, οι μουσικές του ήταν, είναι και θα είναι πιστοί μας σύντροφοι. Σε όλες τις στιγμές. Στις αγωνίες, στις χαρές, όταν τα πράγματα στριμώχνουν, όταν χαμογελάμε. Μα πάνω απ’ όλα, όταν σφίγγουμε το χέρι και νιώθουμε ότι ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο. Νιώθουμε ότι όταν μελοποιούσε τον στίχο που έλεγε «κοντά σας όλη μου η ζωή», στίχο που δώσαμε ως τίτλο στη σημερινή μας εκδήλωση, ίσως να μη σκεφτόταν ότι η δική μας ζωή συνεχίζει να κυλάει μαζί με το απέραντο έργο του. Ζυμωμένη με τα τραγούδια του που πλουτίζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρα γενιών και γενιών».

Επίσης  παρευρέθηκαν Βουλευτές του Κόμματος, Μέλη  του Πολιτικού Γραφείου και της Κ.Ε. του Κόμματος, καθώς  και αγωνιστές που πέρασαν από τις φυλακές του Ωρωπού. Ανάμεσά τους και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σπ.  Χαλβατζής.

Ο εικαστικός Γιώργος Σκουρλής ζωγράφισε μια θαυμάσια τοιχογραφία που απεικόνιζε τον Μίκη και η οποία έγινε σημείο αναφοράς για όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Μοναδικές ήταν οι στιγμές κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους συναυλίας της οποίας την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης ερμήνευσαν τραγούδια ορόσημα της λαϊκής πάλης και τους αντιδικτατορικού αγώνα. «Ένα το Χελιδόνι», «ο Λεβέντης», «Μέρα Μαγιού», «ο Αντώνης» και άλλα πολλά συνεπήραν το κοινό αναγκάζοντας το συχνά πυκνά να ξεσπάει σε χειροκροτήματα, να τραγουδά δυνατά τους πασίγνωστους στίχους. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα δυο τραγούδια σχετιζόμενα με το χώρο της συναυλίας το «Διότι δεν συνεμμορφώθην» όπου ο Μίκης εμπνεύστηκε από περιστατικό στις φυλακές Ωρωπού όπως και το «Μην ξεχνάς τον Ωρωπό».