20.9.2016
Ρίγη συγκίνησης πλημμύρισαν όσους είχαν την τύχη να ανέβουν, το βράδυ του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2016, στον λόφο Γριμάδα, για να παρακολουθήσουν στο Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας την τραγωδία « Βάκχες» του Ευριπίδη.
Η σιωπή 2.300 χρόνων του Αρχαίου Θεάτρου έσπασε μπροστά στο δέος της αναβίωσης. Ανήκει, πλέον, στο παρελθόν. Μια νέα εποχή αρχίζει για την περιοχή, αλλά και την ιστορία της χώρας μας. Η επιστροφή στις ρίζες μας αναγκαία όσο ποτέ, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου με στόχο να γίνει κέντρο Πολιτισμού, μνήμης αλλά και αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας.
Η φωνή του θεού Διόνυσου, κάτω από την φθινοπωρινή πανσέληνο, έσβησε την αφωνία του χθες και άφησε παρακαταθήκη για το αύριο, ότι η Ταναγραϊκή γη, με την μακραίωνη ιστορία της, μπορεί να αναβιώσει και να λάμψει στα πέρατα της οικουμένης.
Ένας θησαυρός που κρύβεται κάτω από τα χώματα της Ταναγραϊκής γης αναζητά την απελευθέρωσή του και την ανάδειξη μέσα από την ιστορική διάσταση της μακραίωνης παρουσίας του. Το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας έρχεται να συνδέσει το χθες με το σήμερα και να αποχαρακτηρίσει μια ολόκληρη περιοχή που τις τελευταίες δεκαετίες ζει με τον εφιάλτη της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Είναι καιρός να αποκτήσει τον ιστορικό ρόλο που της ανήκει.
Η παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου, πέρα από τη συγκίνηση που προκάλεσε, αποτελεί και στήριγμα, τη μέγιστη εγγύηση στη μεγάλη προσπάθεια του Δήμου για την ανάδειξή του.
Ο κ. Ιερώνυμος, στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη για την πρωτοβουλία τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Β. Περγάλια, απένειμε τα εύσημα και στον πρώην Δήμαρχοι κ. Ευάγγελο Γεωργίου ο οποίος είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Μακαριότατος στην ετυμολογία του ονόματος Τανάγρα, όπου η παλιά ονομασία της ήταν Γραία, για να υποδηλώσει τον μακραίωνη ιστορική παρουσία της περιοχής, και το πρόθεμα «Ταν» που προστέθηκε για να ονομαστεί τελικά Ταναγραία.
Ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι «τα μικρά δημιουργούν τα μεγάλα και τα μεγάλα τα μικρά. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της αναβίωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Τανάγρας, όπου τα μικρά μπορούν να δημιουργήσουν τα μεγάλα που θα διδάξουν διαχρονικά τις ρίζες μας και θα αναδείξουν το πολιτιστικό παρελθόν μας που μας κάνει να διαφέρουμε ως λαός».
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο της θητείας του την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής για να φτάσουμε μέχρι την αναβίωση του θεάτρου ευχαριστώντας τον πρώην Δήμαρχο Τανάγρας κ. Ευ. Γεωργίου αλλά και τον πρώην Δήμαρχο Δερβενοχωρίων κ. Αγάθη για τη συμβολή τους στην αναβίωση του αρχαιολογικού χώρου.
«Είναι στιγμές -σαν την αποψινή- που τα λόγια αδυνατούν να εκφράσουν την συγκίνηση» είπε ο Δήμαρχος Τανάγρας και πρόσθεσε, εμφανώς, συγκινημένος «Έπειτα από 2.300 χρόνια σιγής, το αρχαίο θέατρο αναβιώνει. Απόψε πραγματικά μετέχουμε σε μία ιστορική στιγμή. Από αυτό το σημείο τιμάμε το αρχαιοελληνικό παρελθόν μας, την ιστορία μας, τις ρίζες μας με τον καλύτερο τρόπο: με το ίδιο το θέατρο!»
Αναφερόμενος στο χρονικό της πορείας μέχρι την ιστορική μέρα της αναβίωσης είπε ότι «Πριν ένα χρόνο η Δημοτική Αρχή ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Μπένο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας για να εξετάσουμε την δυνατότητα της ανάδειξης αυτού του ιδιαίτερου αρχαιολογικού σημείου.
Οι συναντήσεις μας, η ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και επιστημονικών γνώσεων απέδωσαν την προγραμματική σύμβαση η οποία υπεγράφη την 30η Ιουνίου 2016 από τον Δήμο Τανάγρας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για το έργο με τίτλο: «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Τανάγρας και συναφών δημοσίων κτιρίων αρχαίας Τανάγρας».
Η προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτείται από τον Δήμο και είναι προϋπολογισμού 50.000 € .
Πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση αυτή είναι η καλύτερη επένδυση στην ιστορία του τόπου μας αλλά και στην τουριστική προβολή του Δήμου Τανάγρας».
Και πρόσθεσε «Ο Δήμος Τανάγρας είναι ένα ψηφιδωτό πολιτισμού, με ψηφίδες την λαογραφία, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, τις γεύσεις του κρασιού, τα «ζωντανά» πανηγύρια αλλά και την αρχαιοελληνική ιστορία».
Αλλά με πίκρα ανέφερε ότι «δυστυχώς ο Δήμος, είναι σήμερα γνωστός σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο ως ο Δήμος του μολυσμένου Ασωπού και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Με στόχο την αποκατάσταση του προβλήματος την 7η Απριλίου 2016 ο Δήμος Τανάγρας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπογράψαμε σύμφωνο προθέσεων συνεργασίας, για την περιβαλλοντική εξυγίανση της Περιοχής. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η απορρύπανση του ποταμού γίνεται μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης.
Επίσης, ο Δήμος μας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών συστημάτων της περιοχής του Ασωπού».
Και κατέληξε λέγοντας «Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου δεν έρχεται ως αντιστάθμισμα για το περιβάλλον, δεν είναι ένα επικοινωνιακό ή πολιτικό -αν θέλετε- τέχνασμα.
Είναι μέρος του στόχου μας για τον πολιτισμό! Ποιος είναι ο στόχος; Να χαράξουμε πολιτιστικές διαδρομές για τον τόπο μας, να «διαβάσουμε» ξανά την ιστορία μας μέσα από την τέχνη, μέσα από τις ποιοτικές εκδηλώσεις των Συλλόγων και του Δήμου, μέσα από τα ιερά σημεία, όπως είναι αυτό το σημείο!».
Η κ. Ελένη Γιαννακού, υπεύθυνη του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου, καλωσόρισε όλους όσους παρευρέθηκαν στην
εκδήλωση και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Βασίλη Περγάλια, γιατί αξιολόγησε θετικά την πρόταση του τμήματος πολιτισμού για την αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου. Μέσα από μια συγκινητική ομιλία, αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της περιοχής και στην αξία της ανάδειξης του πολιτισμού. Η κα Γιαννακού ανέφερε ότι «Ως εργαζόμενη στον τομέα του πολιτισμού του Δήμου Τανάγρας, πατώντας σε τούτη τη γη, νιώθω την ιερότητα του σημείου και αυτό είναι αληθινή ευλογία».
Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Κ. Μπακογιάννη, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του Δημάρχου Τανάγρας για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας στο ιστορικό αυτό εγχείρημα.
Η κα Παπαθωμά δεν έκρυψε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά τόνισε ότι « η θέληση όλων είναι το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας να αναδειχτεί γιατί η θέληση θα νικήσει τα εμπόδια».
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτάς σε μήνυμα του εξήρε την πρωτοβουλία αναβίωσης του Αρχαίου Θεάτρου υπογραμμίζοντας ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού θησαυρού της Τανάγρας.
Ο κ. Υπουργός στο μήνυμά του ανέφερε ότι « Η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και των συναφών δημόσιων κτηρίων της Αρχαίας Τανάγρας συνιστά ουσιαστική συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου Τανάγρας και του Νομού Βοιωτίας ευρύτερα. Με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών καθαρισμού – ανασκαφής του Θεάτρου το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη δημιουργεί μια ευτυχή συγκυρία. Η αξιοποίηση της φυσικής τοποθεσίας για την αναβίωση του θεάτρου και ο θρησκευτικός χαρακτήρας του περιβάλλοντος χώρου τονίζουν την συνέχεια της πρακτικής του Αρχαίου Θεάτρου με τις σημερινές πρακτικές, που υποστηρίζονται από τις Θεατρικές Ομάδες που συνέβαλαν στη σημερινή παράσταση. Η ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής βρίσκει την πιο ζωντανή του έκφραση στη σημερινή εκδήλωση».
Μήνυμα απέστειλε και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Προέδρος της ομάδας «Διάζωμα» κ. Στ. Μπένος. Ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της χώρας μας και που συμμετείχε ενεργά στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, το οποίο αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, υπό τη διεύθυνση της οποίας θα διεξαχθούν οι ανασκαφές, αναφέρθηκε στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής και ζήτησε την συνδρομή όλων γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «ο αρχαιολογικός χώρος της Τανάγρας το 16 αιώνα συλήθηκε, κάτι το οποίο επαναλήφθηκε το 1993 με τη κλοπή των αρχαίων από το Μουσείο Σχηματαρίου και, δυστυχώς, κάτι ανάλογο επιχειρείται και σήμερα μέσα από ιδιωτικές παράνομες ανασκαφές». «Αυτή η κλοπή πρέπει να σταματήσει» είπε.
Επεσήμανε ότι «οι ανασκαφές θα ξεκινήσουν άμεσα και για διάστημα τριών μηνών και θα συνεχιστούν την επόμενη χρονιά», ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τανάγρας κ. Β. Περγάλια για την αμέριστη συμπαράσταση στο έργο της
Ο Δήμαρχος Τανάγρας κ. Β. Περγάλιας, εγκαινίασε το Αρχαίο Θέατρο Τανάγρας κόβοντας την κορδέλα, δίνοντας τη σκυτάλη στους ηθοποιούς της παράστασης «Βάκχες», οι οποίοι στη συνέχεια έφεραν την αποκορύφωση στην ιστορική αυτή βραδιά, ερμηνεύοντας συγκλονιστικά την αρχαία τραγωδία.
Η παράσταση ήταν δημιουργία των θεατρικών ομάδων της περιοχής («Δήλια Δρώμενα»/Δηλεσίου, «Δημοσθένης Λιάπης»/ Οινοφύτων, «Υρία»/ Παραλίας Αυλίδος) που την πρόσφεραν αφιλοκερδώς στο πλαίσιο του εορτασμού για την αναβίωση του αρχαίου θεάτρου.