Συζητήσεις για να αλλάξουν τα σύνορα της Ζώνης Σένγκεν. Ποιες χώρες θα «πεταχτούν» έξω

18.11.2015

Αναστάτωση προκαλεί το δημοσίευμα της Daily Mail, σχετικά με τα σχέδια της Ε.Ε. για να βγουν από τη Ζώνη Σένγκεν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, μαζί με τις ανατολικές χώρες.

Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα, το πλάνο αυτό που φτάνει σε ακρότητα, θα μπει σε εφαρμογή με αφορμή την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης και  με σκοπό να διασωθεί η περιοχή της Ε.Ε. όπου μέχρι σήμερα μπορεί να ταξιδέψει οποιοσδήποτε χωρίς διαβατήριο, παρά μόνο με την ταυτότητα του.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία «Μίνι Σένγκεν» περιλαμβάνει μόνο τα αρχικά μέλη, επανασχεδιάζοντας έτσι τα σύνορα της Ζώνης.

Παράλληλα οι έλεγχοι των διαβατηρίων θα μπορούσαν να γίνουν αυστηρότεροι, έτσι ώστε να διασταυρώνονται συστηματικά τα ονόματα που βρίσκονται στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, με τα ονόματα όσων περνούν τα σύνορα.

Οι πέντε αυτές χώρες αφαίρεσαν τα σημεία ελέγχου μεταξύ τους προ εικοσαετίας, αλλά πλέον η Ζώνη αυτή περιλαμβάνει 26 χώρες. Βάσει των αρνητικών αποτελεσμάτων από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, κατηγορήθηκε η Ζώνη Σένγκεν ότι επιτρέπει τη μαζική προσέλευση στην Ευρώπη ατόμων που ζητούν άσυλο, χωρίς όμως έλεγχο, όπως τονίζει το δημοσίευμα. Επιπροσθέτως υπενθυμίζει ότι ένας από τους μακελάρηδες του Παρισιού, έφτασε στη Γαλλία μπαίνοντας στην Ευρώπη από την Λέρο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο επανασχεδιασμός της Ζώνης Σένγκεν θα συζητηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε., η οποία συγκλήθηκε μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στο παρίσι.

Σύμφωνα με όσα είπε διπλωμάτης της Ε.Ε. στη βρετανική εφημερίδα, «Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Σένγκεν έχει πρόβλημα και όλα τα μέρη προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να ελαφρύνουμε το βάρος που δημιούργησε η προσφυγική κρίση» και πρόσθεσε «Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε μία λύση, αλλά συζητάμε μεταξύ μας διάφορε επιλογές πριν από τη σύσκεψη της Παρασκευής».

Από την άλλη μεριά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το αν πρέπει να παραμεριστεί η Σένγκεν. «Αν αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία που μας δίνει η Σένγκεν, τα εξωτερικά μας σύνορα θα είναι προστατευμένα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε συζήτηση για το μέλλον της Σένγκεν, που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης» επισήμανε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ από πλευράς του τόνισε ότι δίχως δραστικές ενέργειες για την ασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, η Ζώνη είναι καταδικασμένη να αποτύχει και τόνισε πως ο χρόνος για κάτι τέτοιο φτάνει στο τέλος του.