Συμπεράσματα από τον αγώνα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Οι συμβασιούχοι των δήμων στον αγώνα τους είχαν απέναντι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ΚΕΔΕ, την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Είχαν τα ΜΜΕ που προσπάθησαν – ανεπιτυχώς – να στήσουν σκηνικό κοινωνικού αυτοματισμού.

Από την άλλη είχαν στο πλευρό τους, τους μόνιμους συναδέλφους τους, τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.

Είχαν στο πλάι τους, τους κομμουνιστές δημάρχους Πατρών, Καισαριανής, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ικαρίας, τους κομμουνιστές δημοτικούς σύμβουλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Πανελλαδικά, που στάθηκαν ενάντια στις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που σημαίνει απολύσεις για τους δημοτικούς υπαλλήλους και υπέρογκα δημοτικά τέλη για τον λαό.

Στον τόπο μας, η Δημοτική Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) από την πρώτη στιγμή μεθοδεύει την εξολοκλήρου ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, έχοντας ήδη ιδιωτικοποιήσει τον ηλεκτροφωτισμό.

Ο κος Οικονομάκος (ΝΔ) είναι αυτός που, κατά της δημαρχιακής του θητείας, παρέδωσε σε εργολάβο την καθαριότητα του μισού και πλέον δήμου.

Ο κος Γιασημάκης (ΠΑΣΟΚ) πρότεινε την σύμπραξη με ιδιώτη (ΣΔΙΤ-πρόγραμμα Jessica) για την παράδοση του τομέα του ηλεκτροφωτισμού σε εργολάβους.

Όλοι μαζί, δημοτική αρχή και «αντιπολίτευση», είχαν αποφασίσει από το Φεβρουάριο του 2016 την αντικατάσταση των συμβασιούχων που αγωνίζονταν για να κρατήσουν την δουλειά τους, με άλλους εργαζόμενους με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας (απόφαση 25/2016 Δ.Σ. Ωρωπού).

Η τροπολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην πραγματικότητα απολύει χιλιάδες συμβασιούχους.

Όμως στο χέρι τους είναι να ανατρέψουν την κατάσταση, όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Ο αγώνας τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ιούλιος 2017,

Το γραφείο τύπου

www.lsoropou.wordpress.com