Συμφωνήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

27.10.2015

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα  πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών συμφώνησαν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την σημερινή τους συνάντηση.

Ο κ. Ντομπρόβσκις χθες, κατά τις επαφές που είχε συνέδεσε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το bail in.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ για τις τράπεζες και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι καλύτερα των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δήλωση στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος: «(Οι κεφαλαιακές ανάγκες) θα είναι κάτω από τα όρια του αναμενόμενου».

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Γ. Δραγασάκη σχετικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. Το σχετικό νομοσχέδιο πιθανότατα να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Επίσης να σημειώσουμε ότι  μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θύμισε τη δήλωση του Eurogroup, ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η αξιολόγηση συνεχιστεί και μετά το τέλος του έτους, θα κινδυνεύσουν με κούρεμα οι καταθέσεις.

Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει η Γερμανία, προκειμένου να υπάρχει πίεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θέλει να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να είναι βέβαιο ότι η διαδικασία για τις ελληνικές τράπεζες θα έχει πραγματοποιηθεί ως τις 15 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν για την αξιολόγηση στο διάστημα 9-25 Νοεμβρίου. Επομένως, αποκλείεται η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου.