Συμφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων

13.5.2016

Συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης επετεύχθη στο βασικό πακέτο  μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή, Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, είπε, προσθέτοντας όμως ότι αυτή αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου.

Η συμφωνία προβλέπει  17+1 επώδυνα μέτρα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, που θα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.

Πάντως δεν υπάρχει ουδέν νεότερο για το χρέος για το οποίο πανηγύρισε ο κ Τσίπρας ότι θα τεθεί ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών.

Επίσης είναι άγνωστο τι θα πράξει το ΔΝΤ καθώς τα μέτρα αυτά δεν αφορούν το δανεισμό από αυτό.

«Habemus deal»

Μας πήρε χρόνο, αλλά έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα για το πρώτο πακέτο μέτρων (των 5,4 δισ. ευρώ) υποστήριξε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία αφορά στην ΕΕ και την Ελλάδα, και αφορά στο πακέτο των μέτρων και όχι στον προληπτικό μηχανισμό. Αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο θα αποφασίσει για το τι θα κάνει. Υπάρχουν διαφορές για το πακέτο πολιτικής με το Ταμείο, αλλά σε αυτό το σημείο είναι μια συμφωνία με τους Eυρωπαίους, επισήμανε, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση για το χρέος.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία προβλέπει 17 +1 (αν περιληφθεί και ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης) προαπαιτούμενα (prior actions). Μεταξύ αυτών είναι:

-Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.

-Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.

-Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.

-Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

-Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, προανήγγειλε μάλιστα και παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων και όχι μόνο, εξηγώντας ότι οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι πρέπει όλα τα μέτρα (1% του ΑΕΠ στο Ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό και 1% του ΑΕΠ στους έμμεσους φόρους) να νομοθετηθούν πριν γίνει η εκταμίευση της δόσης για την Αθήνα, παρότι θα εφαρμοστούν σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2018. Ιδανικά, σημείωσε, αυτό θα γίνει πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, σημείωσε ότι αυτοί δεν αλλάζουν. Όπως είπε οι οικονομικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα είναι «συνετές», βάσει των οποίων τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τα μέτρα, σημείωσε, είναι παραμετρικά. Δεν έχουμε υπολογίσει τα πιθανά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Υπάρχουν τρεις σελίδες δημοσιονομικά μέτρα και τέσσερις σελίδες με μέτρα που αφορούν στη βελτίωση της είσπραξης εσόδων. Κάθε χρόνο η χώρα πιάνει έκτακτα έσοδα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

Ειδική αναφορά έκανε στο Ασφαλιστικό, μιλώντας για μαζική ρύθμιση που θα ενοποιήσει τα Ταμεία και τους όρους για τους ασφαλισμένους και αυτό θα γίνει για πρώτη φορά. Δουλέψαμε ώστε να μην υπάρχουν αντικίνητρα στην απασχόληση και την παραμονή στην εργασία, υπογράμμισε. Εκτίμησε μάλιστα ότι μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018.

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους θεσμούς και από τα βασικά προαπαιτούμενα είναι και το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος το Ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και θα έχει Δ.Σ. με πέντε μέλη (τα δύο, Ευρωπαίοι). Θα είναι ελληνικό και θα έχει έδρα στην Ελλάδα. Προίκα του νέου Ταμείου, όπως είπε, θα είναι πέρα από τα ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες και τα 6-7 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια στοιχεία ενεργητικού θα πωληθούν και κάποια θα αξιοποιηθούν με άλλες μεθόδους. Κάποια μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν αργότερα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού δημοσίου. Πρέπει να εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθούν, υπογράμμισε. Κάποια με leasing, κάποια με πώληση, κτλ. «Εδώ είναι τα πολλά λεφτά», είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα αναμένουμε πάνω από 6 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2022 και 50 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του δανείου με τους θεσμούς, είπε. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε και προσδιόρισε τρία πακέτα ιδιωτικοποιήσεων: ένα άμεσα ως προαπαιτούμενο για τη δόση, ένα τον Σεπτέμβριο και ένα τον Δεκέμβριο.

Ανοικτό ακόμη το ζήτημα του αυτόματου μηχανισμού

Δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Eurogroup τον περιλαμβάνει στα προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα είναι αυτόματος και θα προβλέπει αναγκαστικά περικοπές σε όλα σχεδόν τα πεδία αν υπάρχουν αποκλίσεις, δηλαδή και σε μισθούς-συντάξεις, γιατί αλλιώς «δεν βγαίνει» ο λογαριασμός του 2% που ζητά το ΔΝΤ. Θα εξαιρούνται μόνο κωδικοί που σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας, πρόσθεσε.

Ο έλεγχος θα γίνεται μία φορά τον χρόνο με βάση τα στοιχεία της Eurostat και οι περικοπές θα γίνονται αυτόματα.

Πάνω από 10 δισ. ευρώ η δόση

Όσον αφορά το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ο ίδιος κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαϊου.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Όλοι συμφωνούν ότι τα χρέη του Δημοσίου, που είναι της τάξης των 7 δισ. ευρώ, δημιουργούν τεράστια ζημία για την οικονομία και πρέπει να πληρωθούν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πληρώνονται 700 εκατ. ευρώ τον μήνα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, «φωτογραφίζοντας» μια δόση που θα μπορούσε να υπερβαίνει και τα 10 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί και από το πότε θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση. Αν γίνει για παράδειγμα τον Οκτώβριο, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι 6,7 δισ. ευρώ για πληρωμή δανείων και ένα επιπλέον ποσό για αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Δεύτερη αξιολόγηση

Μιλώντας για την 2η αξιολόγηση έκανε λόγο για έναν όγκο δουλείας «10 φορές πιο μεγάλο από αυτόν που συνήθως έχουμε με ένα κράτος-μέλος».

Η δεύτερη αξιολόγηση θα αναλωθεί σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο όσων νομοθετήθηκαν, υπογράμμισε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι η δουλειά που θα γίνει στη δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε μια αξιολόγηση προγράμματος άλλων χωρών. Όπως είπε, θα ελεγχθεί η πραγματοποίηση 43 δράσεων.