Συμφωνία Ομπάμα-Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ρωσία

25.11.2015

«Για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» συμφώνησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Η συμφωνία αυτή των δύο προέδρων, έγινε στον απόηχο της κατάρριψης από του Τούρκους ρωσικού πολεμικού  αεροσκάφους στην τουρκοσυριακή μεθόριο και ανακοινώθηκε χθες βράδυ από την τουρκική προεδρία και το Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι δύο πρόεδροι στην τηλεφωνική τους συνομιλία  «συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών».

Το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την επικοινωνία αυτή.

Επίσης, τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, διατύπωσαν οι δύο ηγέτες.

Τα στοιχεία γύρω από την κατάρριψη του αεροσκάφους και την τύχη των δύο πιλότων, είναι ακόμα συγκεχυμένα, καθώς διαφορετική «εικόνα» παρουσιάζεται για τα όρια πτήσης του ρωσικού μαχητικού. Γίνεται αναφορά για ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «για μερικά δευτερόλεπτα» πριν το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίψει το ρωσικό τζετ.

Νέες αναφορές αμερικανών αξιωματούχων φωτίζουν την εκδοχή ότι η κατάρριψη έγινε την ώρα που το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν εντός της συριακής επικράτειας, βασίζοντας αυτή την εκτίμηση στον εντοπισμό του ίχνους θερμότητας του αεροσκάφους, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

.