Συνάντηση μελών της ΚΟ του ΜέΡΑ25 με τον ΣΕΥΤΠΕ: Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση μελών της ΚΟ του ΜέΡΑ25 με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της  τράπεζας να προχωρήσει σε νέο κλείσιμο 64 καταστημάτων και ταυτόχρονα να προβεί σε νέα μείωση προσωπικού με υλοποίηση προγράμματος εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζόμενους.

Από το Σύλλογο των Εργαζομένων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του σωματείου Ε. Μπεμπένης και ο Γραμματέας Ι. Γοίλιας.  Από το ΜέΡΑ25 έλαβαν μέρος τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Α. Αδαμοπούλου, Κ. Αδάμου, Μ. Απατζίδη, Κ. Αρσένης και Γ. Λογιάδης.

Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, το ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή καταγγέλλοντας την διοίκηση της Πειραιώς, υπενθυμίζοντας πως μιλάμε για την τράπεζα που:

  • έχει ανακεφαλαιοποιηθεί 3 φορές τα τελευταία χρόνια με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων
  • έχει «προικοδοτηθεί» στα χρόνια των μνημονίων με την Αγροτική, την Κύπρου και άλλες μικρότερες τράπεζες
  • επιδεικνύει συμπεριφορά αρπακτικού, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες τόσο των τοπικών κοινωνιών, που πλήττονται από το κλείσιμο τόσο πολλών καταστημάτων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες γεωγραφικά περιοχές (νησιά, ύπαιθρος), αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους της ίδιας της Τράπεζας.

Από το 2013 και μέχρι σήμερα, το προσωπικό της Πειραιώς έχει μειωθεί κατά περίπου δέκα χιλιάδες εργαζόμενους, και μόλις πριν περίπου ένα χρόνο η τράπεζα μείωσε το προσωπικό της κατά χίλιους εργαζόμενους πάλι με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΥΤΠΕ, πέρα από τα παραπάνω, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις απαράδεκτες πρακτικές της διοίκησης της Πειραιώς, που στρέφονται σε βάρος εργαζομένων στα καταστήματα, με σκοπό την πίεση για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με εκβιαστικά διλήμματα περί μονόδρομου σε ό,τι αφορά την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, με μόνη εναλλακτική την μεταφορά τους σε ιδιαίτερα απομακρυσμένα από την περιοχή μόνιμης κατοικίας τους, καταστήματα.

Μάλιστα οι αντεργατικές αυτές πρακτικές έφτασαν στο σημείο της απανθρωπιάς, καθώς στρέφονται και κατά εργαζομένων ΑμεΑ της τράπεζας, αναφέροντας μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις,  όπου για μια εκ των οποίων υπήρξε και σχετική καταγγελία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Σύλλογος ζήτησε την έμπρακτη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καθώς και προστασία των εργαζομένων ΑμεΑ, με τους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25 να δεσμεύονται για ανάληψη κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών πάνω στα ζητήματα του εργασιακού εκφοβισμού που δέχονται οι εργαζόμενοι, αλλά και σε θέματα εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ) εκ μέρους των συστημικών τραπεζών στο κλείσιμο καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Η κα Απατζίδη έχει ήδη υποβάλει, από τις 12 Ιουλίου, δύο ερωτήσεις στη Βουλή, αναφορικά με τα νέα λουκέτα σε υποκαταστήματα της τράπεζας, καθώς και για τις επικίνδυνες τακτικές που χρησιμοποιεί προκειμένου να εξωθήσει εργαζόμενους ΑμεΑ σε  «εθελούσια» έξοδο.

Μπορείτε να δείτε τις σχετικές ερωτήσεις στους παρακάτω συνδέσμους:

Από το Γραφείο Τύπου